home page
Lučka uprava Zadar
Gaženička cesta 28 A
Zadar 23000
tel: 385 23 201 201
fax: 385 23 201 212
ZADAR DESTINACIJA CRUISERA

Uz intenzivan lokalni, dužobalni i međunarodni promet s Italijom, zadarska luka u posljednjih nekoliko godina bilježi i sve češće posjete brodova na kružnim putovanjima. Zahvaljujući idealnom geografskom položaju i blagoj mediteranskoj klimi gotovo da nema otkazivanja letova u zračnoj luci, a od svih europskih metropola udaljen je jedan do dva sata leta što ga, obzirom na povijest i očaravajuće prirodne ljepote, nameće kao izvrsnu alternativu poznatijim ali ne i atraktivnijim turističkim destinacijama u okruženju. Prometno gledano, Zadar je središte regije u kojoj se spaja sjever s jugom Hrvatske i to najsuvremenijom mrežom autocesta u Europi. Smješten na pola puta između Venecije i Dubrovnika, oduvijek je bio važna tranzitna luka te je i danas, sa godišnjim prometom od 2,4 milijuna putnika i 350.000 vozila, među najprometnijim lukama na Mediteranu.

Hrvatski Jadran Europljanima je najbliže toplo more, a po najrazvedenijoj obali na Mediteranu i izvanrednoj bistroći mora koja na pojedinim mjestima doseže 50 metara bez dvojbe je najljepše. Uz bezbroj netaknutih uvala, plaža i otoka i otočića hrvatski je Jadran turistički, a posebice nautički raj Mediterana. Tradicionalno je odredište i najpomnije čuvana tajna brojnih svjetskih uglednika (celebrities). U zadarskom okruženju nalazi se 10 modernih marina s gotovo 7.500 vezova. Ronjenje, alpinizam, rafting i canuing, slatkovodno i morsko ribarenje, stotine kilometara staza za mountain bike, jahanje – samo su dio ponude koja se pruža u provođenju aktivnog odmora.

NACIONALNI PARKOVI

Kornati se sastoje od 140 nenaseljenih otoka, otočića i hridi s površinom od svega sedamdesetak km2, a poznati su po bizarnim oblicima stijena te osobito visokim klifovima. Čini se da je otoka i više jer stara izreka kaže: „Koliko je dana u godini, toliko je kornatskih otoka”. Najveći dio Parka odnosi se na glavni otok Kornat, po kojem je cijela skupina dobila ime.

Nacionalni park Paklenica prostire se na primorskoj padini južnog Velebita, neposredno iznad naselja Marasovići, do zone najviših planinskih vrhova (Vaganski vrh, Babin vrh, Sveto brdo) - između 15°23' i 15°35' istočne geografske dužine te između 44°18' i 44°25' sjeverne geografske širine.

Plitvička jezera najpoznatiji su nacionalni park u Hrvatskoj, a ubrajaju se među najljepše prirodne znamenitosti u Europi. Ovaj hrvatski biser UNESCO je, zbog njihove raznolikosti, uvrstio u popis Svjetske prirodne baštine.

Nacionalni park „Krka" obuhvaća područje uz rijeku Krku, koja teče kroz dubok i živopisan kanjon dug 75 km, tvoreći bučne slapove: Bilušića buk, Miljacku, Brljan, Rošnjak, Manojlovački slap, Roški slap i znameniti Skradinski buk (Slapovi Krke - 46 m), koji je najveća sedrena barijera u Europi.

IZLETI
Zadar centar

Povijesna jezgra stara preko 3000 godina!
Gdje god prođete ovim gradom proći ćete mjestima gdje su prije Vas već koračali Iliri, Rimljani, Bizantinci, Mlečani, Napoleon, Habsburgovci ... Osjetite dašak prošlosti šetajući ili razgledavajući gradske zidine, rimski forum, romaničku katedralu sv.Stošije, crkvu sv. Donata – jednu od najstarijih hrvatskih crkava, doživite brojne spomenike, palače i trgove. Naš vodič pomoći će Vam da osjetite skrivenu ljepotu ovog povijesnog grada.


Grad Nin  (udaljenost od luke: 14 km - Poludnevni izlet)

Najstariji Hrvatski kraljevski grad!
Nekoć hrvatski kraljevski grad i jedan od važnih kulturnih središta, o čemu svjedoče i mnogi spomenici ranohrvatske arhitekture osmog i devetog stoljeća. Nakon što razgledate povijesnu jezgru Nina posjetit ćemo i seosko domaćinstvo. Kušajte domaće proizvode: sir, domaći kruh, vino ....


Otok Pag  (udaljenost od luke: 35 km - Poludnevni izlet)

Otok Pag jedan je od najvećih hrvatskih otoka (povezan mostom): peti je po veličini s 248 četvornih kilometara. Njegovih 270 kilometara obale čini ga otokom s najduljom obalom na Jadranu, bogatom uvalama, zaljevima, plažama i rtovima. Najveća uvala – Paška uvala – okružena je s 20 km šljunčanih plaža. Otok Pag jedinstven je po svojoj vegetaciji gdje su stabla među najrjeđim oblicima vegetacije. Zbog toga, Pag je najveće kraljevstvo kamenite površine na Jadranu gdje raste niska trava i aromatično bilje: kadulja i smilje. Oni čine temelj ishrane otočkih ovaca, na kamenjaru ispresijecanim dugim suhozidima, što daje poseban okus poznatom paškom siru.


NP Kornati  (udaljenost od luke: 25 km - Cjelodnevni izlet)

– Prekrasan dan na moru, nezaboravan izlet!
Kornati su najljepše otočje mediteranske obale s oko 150 nenaseljenih otoka, otočića, uvala. Brodom plovimo između prekrasnih otoka dok ne stignemo do jedne od najljepših uvala arhipelaga. Raj za sve one koji znaju uživati u prirodnim ljepotama i kristalno čistom moru! Na brodu će Vam biti serviran ručak uz vino i sokove.


NP Krka  (udaljenost od luke: 70 km - Cjelodnevni izlet)

Najčudesnija rijeka hrvatskog krša!
Rijeka Krka poznata je po brojnim vodopadima nastalim taloženjem sedre, posebne vrste vapnenca. Iskoristite vrijeme za ugodnu šetnju šumskim stazama uz rijeku, a možete posjetiti i mali muzej u sklopu parka, kao i stari mlin. Također, u ljetnim mjesecima možete uživati kupajući se u osvježavajućim vodama bistre rijeke i svojim aparatom slikati prekrasnu prirodu parka.


NP Plitvička jezera  (udaljenost od luke: 120 km - Cjelodnevni izlet)

Prirodna čarolija svjetske baštine!
Stoljećima je voda svojim tokom i taloženjem sedrenih barijera stvorila 16 međusobno povezanih jezera i slapova. Bogatstvo flore i faune, šume i planinski zrak čine ovaj kraj jedinstvenim. 1979. godine UNESCO je ovaj park s pravom proglasio svjetskom prirodnom baštinom. Doživljaj trosatne šetnje parkom upotpunjuje vožnja električnim brodom. Jezera će Vas očarati svojom modro-zelenom bojom, a svaki novi posjet biti će neponovljiv doživljaj prirode, ljepote i snage!


NP Paklenica  (udaljenost od luke: 45 km - Cjelodnevni izlet)

Raj za planinare!
Kanjon Paklenice, istovremeno i glavni ulaz u Nacionalni park Paklenica, najvrijedniji je prirodni fenomen i biser Velebita. Ovdje možete pronaći preko 150 km dugu mrežu pješačkih staza, koje svakako predlažemo ljubiteljima prirode i pješačenja. Staze se protežu od mora do unutrašnjosti planine Velebit te turistima i alpinistima koji se uspinju stazom pod Anić kukom (714 m) – najvećim stijenama Velebita, nudi svu svoju veličanstvenost i ljepotu.


Kanu / Rafting  (udaljenost od luke: 50 km - Cjelodnevni izlet)

Avantura na rijeci!
Otkrijte ljepotu prirode prolazeći rijekom Zrmanjom na zaista poseban način. Njena bistrina i priroda koja ju okružuje čine Zrmanju jednom od najljepših rijeka Europe. Kanuom prelazite rijeku uz pratnju iskusnog vodiča. Za doživljaj ove avanture ne treba ne treba Vam nikakvo prijašnje iskustvo, a sudjelovati mogu čak i djeca iznad 10 godina uz pratnju roditelja.


Jeep Safari na planini Velebit  (udaljenost od luke: 50 km - Cjelodnevni izlet)

Doživljaj planine na poseban način!
Izlet na kojem se doživljava Velebit na jedan sasvim novi i drugačiji način. Na ovom izletu možete uživati u predivnim pogledima s Velebitskih visina, doživjeti nezaboravnu avanturu vozeći se terenskim vozilima kroz vrleti Velebita. Terenskim vozililma obilazimo prirodne ljepote, i zaustavljamo se na točkama prelijepih panoramskih krajolika.


Speleo avantura  (udaljenost od luke: 40 km - Cjelodnevni izlet)

Doživljaj avanture u podzemnom svijetu. Špilja Modrič duga je 829 m i jedna je od najljepših špilja na Mediteranu. Obiluje prekrasnim stalaktitima, stalagmitima, stupovima, i brojnim oblicima koje mašta pretvara u orgulje, sipe i likove iz bajke. Špilja je zaštićeni prirodni objekt i nije turistički uređena, a obilazak se radi u malim grupama na jedan potpuno nov i prirodan eko-pristup koji vam omogućava potpuni doživljaj ove prekrasne špilje.

 

ultradesign