home page
Lučka uprava Zadar
Gaženička cesta 28 A
Zadar 23000
tel: 385 23 201 201
fax: 385 23 201 212
NOVOSTI
Posjet studenata i profesora sa Pomorskog fakulteta u Rijeci.

Dana 06.12.2018. godine u sklopu proslave Dana pomoraca u Zadru zabilježen je posjet .....(> opširnije)
15.12.2018.

Dana 06.12.2018. godine u sklopu proslave Dana pomoraca u Zadru zabilježen je posjet studenata i profesora sa Pomorskog fakulteta u Rijeci.

Lučka uprava Zadar tom je prigodom organizirala prezentaciju novih lučkih kapaciteta u novoizgrađenoj zgradi putničkog terminala.


Posljednji cruiser u Gaženici u 2018. godini

Dana 17. studenog 2018. godine u putničku luku Gaženica stigao je megacruiser Celebrity Eclipse. Radi se o prvom dolasku predmetnog cruisera u Zadar, .....(> opširnije)
19.11.2018.


Dana 17. studenog 2018. godine u putničku luku Gaženica stigao je megacruiser Celebrity Eclipse. Radi se o prvom dolasku predmetnog cruisera u Zadar, ujedno i posljednjem predviđenom ticanju u Gaženici u tekućoj godini.

Po dolasku broda u luku organizirana je ceremonija izmjene plaketa između brodara i Lučke uprave Zadar.

Do kraja godine se očekuje još nekoliko ticanja brodova na kružnim putovanjima poput dva predviđena dolaska mb Star Brezze te više dolazaka brodova Artemis i Athena, kojima je Zadar ukrcajno iskrcajna luka za putnike.
Navedeni brodovi bit će smješteni u gradskoj luci.


Statistika prevezenih putnika i vozila za prvih 9. mjeseci - usporedba 2017/2018

Nova putnička luka Gaženica i infrastrukturne mogućnosti koje pruža i dalje nastavlja stvarati povijesne prometne rezultate na području zadarske luke. .....(> opširnije)
25.10.2018.


Nova putnička luka Gaženica i infrastrukturne mogućnosti koje pruža i dalje nastavlja stvarati povijesne prometne rezultate na području zadarske luke. Znakovito je da se dobri rezultati bilježe nakon rekordne 2017. godine uz jednu primjetnu promjenu trendova – međunarodni promet bilježi nove velike poraste dok stagnaciju bilježimo samo na domaćim linijama u gradskoj luci. Usporedbom domaćeg prometa za prvih 9 mjeseci kao i međunarodnog prometa za prvih devet mjeseci dolazimo do ukupnog rezultata – cca. 30.000 putnika više u domaćem i međunarodnom prometu.

Opširnije na linku (pdf dokument):

Statistčki pokazatelji za 9 mjeseci - Usporedba


Vodeći svjetski autoritet u turističkim preporukama, Lonely Planet, za 2019. godinu među deset Best in Travel destinacija preporuča Zadar!

Best in Travel najveća je svjetska godišnja kampanja ovog vodećeg turističkog medija kojom se preporučuju turistička odredišta, putovanja i doživljaji, ali i ... .....(> opširnije)
24.10.2018.

Vodeći svjetski autoritet u turističkim preporukama, Lonely Planet, za 2019. godinu među deset Best in Travel destinacija preporuča Zadar!

Best in Travel najveća je svjetska godišnja kampanja ovog vodećeg turističkog medija kojom se preporučuju turistička odredišta, putovanja i doživljaji, ali i trendovi za iduću godinu te se promovira putem svih Lonely Planet platformi, kako online tako i tiskanih.
Tim stručnjaka, autora i urednika, ali i brojnih drugih članova Lonely Planet zajednice kroz niz strogih kriterija imenuju destinacije koje ulaze u uži odabir, razmatraju ih te naposljetku odabiru najbolja odredišta u kategorijama zemalja, regija, gradova te cjenovno najpovoljnijih putovanja. Zadar je odabran kao jedan od deset najpoželjnjih gradova iduće godine.

Ova objava u listopadu svake godine jedan je od najiščekivanijih popisa najboljih svjetskih turističkih odredišta. Lonely Planet navodi slijedeće: "Zadar se u potpunosti izdigao iz pepela ratne prošlosti i procvao kao živahan kozmopolitski grad u kojem posjetitelji mogu otkriti odlične barove i opuštajuće kafiće, antičke ruševine, inovativne muzeje i autohtone rustikalne restorane“.

Od nezaboravnih iskustava koje Zadar nudi, stručnjaci za putovanja Lonely Planeta među ostalim sugeriraju šetnju po zadarskoj rivi uz umirujući zvuk Morskih orgulja te prijevoz preko gradske luke višestoljetnom tradicijom zadarskih barkajola.

Tom Hall, glavni urednik Lonely Planeta objašnjava: "...neposrednost Zadra omogućuje putnicima namjernicima lako povezivanje s autohtonim načinom života i kulture. Energija i vreva grada izvrsno su ukomponirane u drevnu povijest, koja je posvuda uklesana u krajolik i arhitekturu. Ovo je kutak raja sa stavom u kojeg će se putnici sigurno zaljubiti.“

Iako postoji niz „Best in...“ objava koje Lonely Planet dodjeljuje tijekom godine, one su nižeg ranga i niti približno ne vuku sa sobom omjer i važnost kakvu nosi upravo ova, godišnja „Best In Travel“. Primjerice, Best In Travel 2018 kampanja dosegla je tri milijarde ljudi, promotivna videa pregledana su deset milijuna puta, društvene mreže zabilježile su više od milijun interakcija, a svjetski mediji su reagirali kroz čak 3.700 objava!

Upravo zbog takvih rezultata, a u cilju maksimiziranja prednosti koje omogućuje ovakva kampanja koja tako iznimno snažno utječe na publiku, Turistička zajednica grada Zadra i Turistička zajednica Zadarske županije, uz podršku Hrvatske turističke zajednice, povećat će vidljivost Zadra naspram ostalih ovogodišnjih dobitnika kroz dodatnu kampanju te time globalnoj publici još više istaknuti Zadar, Zadarsku regiju i Hrvatsku.

Više informacija: https://www.lonelyplanet.com/croatia/dalmatia/zadar


Osnovnoškolci iz Škabrnje posjetili luku Gaženica

10.10.2018. godine učenici 1. i 2. razreda Osnovne škole Vladimira Nazora u Škabrnji u pratnji svojih učiteljica posjetili su luku Gaženica.......(> opširnije)
11.10.2018.

10.10.2018. godine učenici 1. i 2. razreda Osnovne škole Vladimira Nazora u Škabrnji u pratnji svojih učiteljica posjetili su Luku Gaženica. Osim nove putničke luke za vrijeme posjeta vidjeli su i ribarsku luku kao i novu zgradu terminala u putničkoj luci Gaženica. Pored zgrade terminala napravljeno je i malo dječje igralište kako bi naši najmlađi posjetitelji kratili vrijeme prije ukrcaja na redovne trajektne linije.

Potpisan Ugovor o koncesiji za pružanje osnovnih lučkih usluga i ostalih gospodarskih djelatnosti u luci Gaženica

Lučka uprava Zadar potpisala je danas Ugovor o koncesiji za pružanje osnovnih lučkih usluga putnicima i ostalih gospodarskih djelatnosti s tvrtkom Zadar International Port Operations (ZIPO). .....(> opširnije)
12.09.2018.

Lučka uprava Zadar potpisala je danas Ugovor o koncesiji za pružanje osnovnih lučkih usluga putnicima i ostalih gospodarskih djelatnosti s tvrtkom Zadar International Port Operations (ZIPO). Ugovor se sklapa na 20 godina tijekom kojih će Lučka uprava Zadar ostvarivati stalnu godišnju naknadu za koncesiju te promjenjivu naknadu od ukupnog prihoda koncesionara u iznosu od 12 % za obavljanje osnovnih lučkih djelatnosti i 6 % za obavljanje ostalih gospodarskih djelatnosti. Koncesionar se također obvezao značajno povećati međunarodni putnički promet, bilo kroz matičnu (home port) luku, bilo kroz linijski promet.

Za obavljanje osnovnih lučkih usluga i pratećih gospodarskih aktivnosti u koncesiju se daje područje Terminala, koje osim Središnje zgrade obuhvaća zemljište i objekte u funkciji ukrcaja i iskrcaja putnika i vozila u međunarodnom prometu te parkiralište s maksimalnim kapacitetom od 300 parkirnih mjesta. Koncesionar će pružati različite lučke usluge putnicima u međunarodnom linijskom i povremenom pomorskom prometu u okviru matične luke (home port), kao i druge gospodarske djelatnosti, samostalno ili putem potkoncesionara i trećih osoba, koje može pružati i putnicima u obalnom pomorskom prometu. ZIPO s obavljanjem ovih aktivnosti mora započeti u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Ugovora.
Prema odredbama ugovora koncesionar tijekom naredne tri godine treba ostvariti 64 933 putnika i 13 677 vozila u međunarodnom linijskom prometu te 72 528 putnika u okviru home port luke i 246 544 putnika u tranzitu, a tijekom pet godina još veći broj putnika i vozila. „Najvažniji cilj ove koncesije bio je osigurati povećanje međunarodnog putničkog prometa. Današnjim potpisom ugovora ZIPO se obvezao razviti matičnu za kruzere. Stavljanjem u gospodarsku funkciju međunarodnog putničkog terminala zaokružili smo dugogodišnji investicijski ciklus, a vrhunska infrastruktura omogućit će novi gospodarski uzlet i razvoj šire zadarske regije i dati dodatan zamah hrvatskom turizmu“, izjavio je Robert Škifić, ravnatelj Lučke uprave Zadar.
ZIPO će, slijedom ugovornih obaveza, nabaviti i ugraditi uređaje i opremu u Terminal, bit će dužan upravljati i održavati Terminal o svom trošku te svake godine donositi Plan održavanja koji odobrava Lučka uprava Zadar. U prvih pet godina ZIPO se obvezao na ulaganje vrijedno 2 milijuna eura u prekrcajni most za pješake, tzv. gangway i ostalu opremu. Također, dužan je poduzimati mjere i aktivnosti u zaštiti i očuvanju morskog okoliša i sprječavanju njegovog onečišćenja.
Tijekom trajanja koncesije ZIPO će svake godine Lučkoj upravi Zadar plaćati stalnu naknadu u iznosu od 1.628.000 kuna. Sve to vrijeme ZIPO će od ukupno ostvarenog prihoda Lučkoj upravi Zadar plaćati i promjenjive naknade u iznosu od 12 % za pružanje osnovnih lučkih usluga te 6 % za prateće gospodarske usluge. Prihode od pružanja osnovnih usluga lučkih djelatnosti ZIPO će ostvarivati na temelju javno objavljenih tarifa lučkih naknada, dok se Lučka uprava Zadar obvezala da najviši iznos tarifa lučkih naknada neće propisivati ispod tarifa lučkih naknada za iste ili istovrsne usluge koje se naplaćuju u drugim lukama na Jadranskom moru. Prije stupanja na snagu ovog Ugovora ZIPO je dužan osigurati rizike od odgovornosti i osigurati svu lučku infrastrukturu i suprastrukturu, kao i svu opremu i uređaje po nabavnoj vrijednosti ugrađenu na Terminalu i parkiralištu. Ujedno je tijekom cijelog trajanja Ugovora, te godinu nakon njegovog prestanka dužan održavati financijsko jamstvo u korist Lučke uprave Zadar koje ima oblik bezuvjetne bankarske garancije u iznosu od 5.500.000 kuna.
„Drago nam je što smo potpisali Ugovor o koncesiji za Zadar i veselimo se suradnji s lokalnim partnerima i zajednicom. Cilj nam je postati važan dionik u razvoju zadarske luke za kružna putovanja, ali i u pružanju još boljih usluga putnicima. Opsežno znanje, stručnost i iskustvo Global Ports Holdinga, omogućit će ovoj luci pozicioniranje na svjetskoj karti luka za kružna putovanja i dovesti do povećanja broja posjetitelja. Sve će to rezultirati brojnim koristima za cjelokupnu lokalnu zajednicu“, izjavio je Emre Sayin, predsjednik Global Ports Holdinga, dodajući kako će ZIPO blisko surađivati s Lučkom upravom Zadar i lokalnom zajednicom te će, u skladu sa svjetskim imidžem i iskustvom Global Ports Holdinga, biti pouzdan partner Zadru i Zadarskoj županiji. Koncesionar će Lučkoj upravi Zadar plaćati koncesijsku naknadu – u fiksnom i varijabilnom iznosu te će u prvih 5 godina trajanja koncesije pokrenuti različite investicije. „Uz to, posebno smo predani pozicioniranju Zadra kao važne luke za kružna putovanja te, u konačnici, razvijanja Zadra u tzv. home port, što će pridonijeti gospodarskom razvoju grada i županije, ali i cijele lokalne zajednice“, zaključio je Emre Sayin.
Izgradnja međunarodnog putničkog terminala i njegovo stavljanje u gospodarsku funkciju jedan u nizu investicijskih projekata Lučke uprave Zadar. Do sada je u sve radove u Novoj luci Zadar uloženo nešto malo više od 178 milijuna eura, a financirale su ih dvije velike europske razvojne banke, Europska investicijska banka i njemački KfW. Izgrađeno je 12 vezova, od kojih je pet namijenjeno međunarodnom, a sedam lokalnom prijevozu putnika. Izgrađena je i cjelokupna infrastruktura. Od ovog cijelog ulaganja, tek se 15 % ili nešto više od 26 milijuna eura, odnosi na izgradnju međunarodnog putničkog terminala.
Potpisivanju Ugovora o koncesiji prethodio je otvoreni natječaj u studenome prošle godine koji je proveden na temelju Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i Zakona o koncesijama, te odluka Upravnog vijeća Luke Zadar iz ožujka ove godine kojom je 20-godišnja koncesija za pružanje osnovnih lučkih usluga putnicima u Putničkoj luci Gaženica dodijeljena tvrtki Zadar International Port Operations. ZIPO je tvrtka kćer međunarodne kompanije Global Ports Holding (GPH) Plc čije dionice kotiraju na Londonskoj burzi. Riječ je o jednom od najvećih lučkih operatera na svijetu, koji upravlja s 14 putničkih terminala na Karibima, Mediteranu, Aziji i Pacifiku. U portfelju luka najviše se ističe Barcelona, najveća luka za kružna putovanja na Mediteranu. Kompanija djeluje od 2004. godine, ima brojna iskustva i svjetske reference, a posljednju iz Havane na Kubi, gdje je dobila 15-godišnju koncesiju za upravljanje lukom za kruzere.
Potpisnici Ugovora o koncesiji su u ime Lučke uprave Zadar ravnatelj Robert Škifić, a u ime tvrtke Zadar International Port Operations članovi Uprave Barbaros Hayrettin Özakan i Stephen Xuereb.

Ugovor o koncesiji je dostupan na internetskoj stranici Lučke uprave Zadar u rubrici- Dokumenti.


Statistčki pokazatelji za 6 mjeseci - Usporedba

Pokazatelji broja prevezenih putnika i vozila u lukama pod nadležnošću Lučke uprave Zadar u promatranom periodu Siječanj - Lipanj prikazuju da .....(> opširnije)
28.08.2018.


Pokazatelji broja prevezenih putnika i vozila u lukama pod nadležnošću Lučke uprave Zadar u promatranom periodu Siječanj - Lipanj prikazuju da broj putnika na kruzerima proteklih godina ostvaruju stabilan rast, posebno izražen po otvaranju putničke luke Gaženica (2015. god). Broj putnika na lokalnim linijama ima minimalni pad od 0,3% naspram 2017. godine što je i dalje odličan rezultat nakon rekordne prethodne godine. Zanimljiva je činjenica da broj vozila na lokalnim linijama konstantno bilježi visoke stope rasta između 6% i 9%.
Opširnije:

U ukupnom broju prevezenih putnika na području Lučke uprave Zadar u prvih 6 mjeseci prevezeno je ukupno 997.186 putnika, te 181.575 vozila što su rekordni podaci za promatrani period.

Link: Statistčki pokazatelji za 6 mjeseci - Usporedba


Zeleno svjetlo za ključnu infrastrukturu u luci Gaženica

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo je u petak 20. srpnja 2018. .......(> opširnije)
24.07.2018.

Zeleno svjetlo za ključnu infrastrukturu u luci Gaženica

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo je u petak 20. srpnja 2018. uporabne dozvole za središnju zgradu terminala i pripadajuće parkiralište te konstrukciju nadzemne pješačke komunikacije (skyway) na prostoru trajektnog terminala Zadar - Gaženica.

Lučka uprava Zadar je Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja podnijela zahtjev za izdavanje uporabnih dozvola u svibnju. Nakon obavljenih tehničkih pregleda utvrđeno je da su objekti izgrađeni u skladu s građevinskom dozvolom i glavnim projektom te su spremni za korištenje.

„Dobivanjem uporabnih dozvola za dva ključna objekta terminala stvoreni su svi preduvjeti za nastavak projekta koji će omogućiti razvoj Zadra i šire regije u jedno od ključnih putničkih čvorišta Hrvatske“, istaknuo je Robert Škifić, ravnatelj Lučke uprave Zadar.

Terminal i skyway će omogućiti ukrcaj i iskrcaj putnika i vozila u domaćem i međunarodnom prometu, dok će na terminalu biti osigurane mnogobrojne prateće usluge, a posebno u okviru međunarodne home port luke. Ulaganje u cjelokupnu infrastrukturu nove luke Gaženica, koja uključuje terminal i prateće objekte, s iznosom od oko 178 milijuna kuna jedno je od najvećih ulaganja u lučku infrastrukturu u Hrvatskoj.Prvi dolazak tvrtke TUI CRUISES

Cruiser ¨Mein Schiff 2¨ tvrtke TUI Cruises je u petak 18. svibnja prvi put.......(> opširnije)
20.05.2018.

Cruiser ¨Mein Schiff 2¨ tvrtke TUI Cruises je u petak 18. svibnja prvi put pristao u Zadarsku luku te je organizirana svečana izmjena plaketa između brodara i Lučke uprave Zadar.

Ovo je prvo od 6 najavljenih ovogodišnjih ticanja navedenog brodara te je brodar za sljedeću godinu najavio i dolazak nove generacije brodova sa većim kapacitetom putnika. Na isti dan je u luci boravio i cruiser AidaBlu tvrtke Aida Cruises, redovni posjetitelj i ¨stari znanac¨ naše luke.

Sveukupno, 18. svibnja u Gaženici je zabilježeno oko 4.400 putnika sa cruisera, ne računajući članove posade. I ove godine se očekuje novi porast broja dolazaka brodova i putnika na kružnim putovanjima.


Seatrade Cruise Global 2018.

Nastup hrvatskih kruzing destinacija na sajmu Seatrade Cruise Global 2018.......(> opširnije)
15.03.2018.

Specijalizirani sajam Seatrade Cruise Global održao se na Floridi, Fort Lauderdale u Broward County Convention Centeru od 05.-08. ožujka 2018. godine. Radi se o najvećem sajmu kruzing industrije na svijetu u organizaciji Seatrade-a, na kojem su sudjelovale hrvatske lučke uprave Dubrovnik, Split, Zadar, Šibenik i Rijeka na zajedničkom štandu pod nazivom „Croatian Cruise Ports”. Ovaj četverodnevni događaj s 11.000 registriranih sudionika epicentar je svjetske kruzing djelatnosti i jedini godišnji događaj koji okuplja sve sudionike u kruzing djelatnosti. Kako je riječ o djelatnosti koja obuhvaća mnoštvo drugih djelatnosti, na sajmu izlažu sudionici cjelovitog lanca proizvodnje kruzing djelatnosti od njegovog početka u brodogradilištima do luka u koje brodovi pristaju, turističkih destinacija u koje putnici odlaze do sadržaja koji služe za rekreaciju i razonodu putnika.

Posebno treba naglasiti kako se na sajmu predstavljaju destinacije za brodove na kružnim putovanjima podržane od strane gradova, turističkih zajednica i državnih dužnosnika, kako bi se unaprijedila i razmijenila iskustva. Za vrijeme sajma održavale su se konferencije i sastanci na kojima su razmijenjeni aktualizirani podaci sektora, ali i nastavljeni dijalozi između brodara, lučkih uprava, destinacija prema zajedničkom cilju održivom razvoju, sigurnosti i kvaliteti.

Hrvatskim lukama u zajedničkom promicanju kruzing turizma u Hrvatskoj pridružile su se turističke agencije Atlas Travel Agency, Elite Travel, Gulliver Travel, Applicon Tours, Adriatic Excursions te Turistička zajednica grada Dubrovnika, Rijeke i Kraljevice. Kruzing djelatnost najbrže je rastuća djelatnost u sektoru turizma, s povećanjem od 70% u zadnjih 10 godina, kada se broj putnika na kružnim putovanjima povećao s 15.2 milijuna na 25.8 milijuna. Doprinos kruzing djelatnosti svjetskom gospodarstvu i zapošljavanju igra izuzetno značajnu ulogu te je prema podacima udruženja CLIA Europe u 2017. godini Europi doprinijela rekordnih 38 milijardi eura.

U ponedjeljak 05. ožujka 2018. godine organiziran je i posjet delegacije hrvatskih lučkih uprava brodu Independence of the Seas (338.91 m, 154.407 BT) brodske kompanije Royal Caribbean Cruise Lines na vezu broj 18 u luci Port Evergladesu kojom prilikom su razmijenjeni prigodni pokloni između zapovjednika broda capt. Tea Stražičića, staff capt. Ervina Pajića i predstavnika hrvatskih kruzing destinacija. Posebno je ugodno bilo vidjeti na djelu hrvatske pomorce kako upravljaju sa jednim od najvećih cruisera na svijetu te zajednički popratiti sve aktivnosti vezane za ukrcaj i iskrcaj putnika te opskrbe u ¨matičnoj luci¨.

Lučka uprava Zadar ovu kruzing sezonu započinje 20. ožujka 2018. godine dolaskom broda Aida Aura s ukupno 1300 putnika. Do kraja godine u Zadru se očekuje između 140 do 150 ticanja brodova na kružnim putovanjima koji bi trebali dovesti oko 150.000 putnika.


Priopćenje za medije

Priopćenje za medije - Putnička luka Gaženica, Zadar, 15.02.2018......(> opširnije)
15.02.2018.

Natječaj za davanje koncesije za pružanje usluga putnicima uz korištenje i održavanje objekata lučke podgradnje i lučke nadgradnje na području luke otvorene za javni promet od osobitoga (međunarodnoga) gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku – luka Gaženica, Zadar, zatvoren je danas 15.02.2018. u 12:00 sati, nakon nepuna tri mjeseca od objave.
Kvalitetno upravljanje javnim dobrom, koje se prvenstveno postiže kvalitetno određenim zahtjevima u natječajnoj dokumentaciji, a koji za rezultat imaju odabir najkvalitetnije tvrtke za koncesionara, ima za primarni cilj podizanje standarda cijele regije s posebnim naglaskom na poboljšanje standarda i kvalitete života naših sugrađanki i sugrađana.
Unatoč više zainteresiranih u tijeku natječaja, ponudu je dostavila samo jedna tvrtka: Zadar International Port Operations d.o.o., Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb.
U sljedećih dva mjeseca Lučka uprava Zadar, tj. Upravno vijeće će donijeti odluku o davanju koncesije ili o neprihvaćanju pristigle ponude i poništenju postupka a na temelju prijedloga Stručnog povjerenstva sastavljenog od 7 članova koje obavlja pregled i ocjenu pristigle ponude.
Jedan od uvjeta natječaja je da Putnička luka Gaženica postane i matična luka za brodove na kružnim putovanjima. Matična luka znači da je riječ o ukrcajnoj luci za putnike i teret, a ne samo luka za dnevni tranzit brodova za kružna putovanja, što donosi novu vrijednost za čitavu destinaciju kao i mnoge multiplikativne efekte za ukupnu privredu Republike Hrvatske.
Dakle, kada govorimo o matičnoj luci onda kruzerski gost nije samo kruzerski gost, on koristi domaću prometnu infrastrukturu i domaći lokalni smještaj jer u pravilu dolazi dan ili dva ranije – na taj način gosti ostaju duže i više troše u odnosu na destinacije koje samo obilaze.

Dodajmo tome i činjenicu da prosječni turist na kruzeru ima iznadprosječnu platežnu moć što je također nemjerljivo veća korist za lokalnu zajednicu. Riječ je o projektu koji konkretno i direktno utječe na vanpansionsku potrošnju gostiju, a što je jedan od strateških ciljeva razvoja turizma u Hrvatskoj. Ovakav projekt omogućuje Zadru, županiji i Hrvatskoj da po prvi put neka hrvatska luka ima potrebnu infra i suprastrukturu za postati matičnom lukom za brodove na kružnim putovanjima.


DOKUMENTI


Preuzmite dokumente Lučke uprave Zadar

NATJEČAJI


Aktualni natječaji

INFORMACIJE


Geografska pozicija
Vremenska zona
Valuta
Opće informacije
Informacije o sidrištu
...

ultradesign