home page
Lučka uprava Zadar
Gaženička cesta 28 A
Zadar 23000
tel: 385 23 201 201
fax: 385 23 201 212
NOVOSTI
Potpisan Ugovor o koncesiji za pružanje osnovnih lučkih usluga i ostalih gospodarskih djelatnosti u luci Gaženica

Lučka uprava Zadar potpisala je danas Ugovor o koncesiji za pružanje osnovnih lučkih usluga putnicima i ostalih gospodarskih djelatnosti s tvrtkom Zadar International Port Operations (ZIPO). .....(> opširnije)
12.09.2018.

Lučka uprava Zadar potpisala je danas Ugovor o koncesiji za pružanje osnovnih lučkih usluga putnicima i ostalih gospodarskih djelatnosti s tvrtkom Zadar International Port Operations (ZIPO). Ugovor se sklapa na 20 godina tijekom kojih će Lučka uprava Zadar ostvarivati stalnu godišnju naknadu za koncesiju te promjenjivu naknadu od ukupnog prihoda koncesionara u iznosu od 12 % za obavljanje osnovnih lučkih djelatnosti i 6 % za obavljanje ostalih gospodarskih djelatnosti. Koncesionar se također obvezao značajno povećati međunarodni putnički promet, bilo kroz matičnu (home port) luku, bilo kroz linijski promet.

Za obavljanje osnovnih lučkih usluga i pratećih gospodarskih aktivnosti u koncesiju se daje područje Terminala, koje osim Središnje zgrade obuhvaća zemljište i objekte u funkciji ukrcaja i iskrcaja putnika i vozila u međunarodnom prometu te parkiralište s maksimalnim kapacitetom od 300 parkirnih mjesta. Koncesionar će pružati različite lučke usluge putnicima u međunarodnom linijskom i povremenom pomorskom prometu u okviru matične luke (home port), kao i druge gospodarske djelatnosti, samostalno ili putem potkoncesionara i trećih osoba, koje može pružati i putnicima u obalnom pomorskom prometu. ZIPO s obavljanjem ovih aktivnosti mora započeti u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Ugovora.
Prema odredbama ugovora koncesionar tijekom naredne tri godine treba ostvariti 64 933 putnika i 13 677 vozila u međunarodnom linijskom prometu te 72 528 putnika u okviru home port luke i 246 544 putnika u tranzitu, a tijekom pet godina još veći broj putnika i vozila. „Najvažniji cilj ove koncesije bio je osigurati povećanje međunarodnog putničkog prometa. Današnjim potpisom ugovora ZIPO se obvezao razviti matičnu za kruzere. Stavljanjem u gospodarsku funkciju međunarodnog putničkog terminala zaokružili smo dugogodišnji investicijski ciklus, a vrhunska infrastruktura omogućit će novi gospodarski uzlet i razvoj šire zadarske regije i dati dodatan zamah hrvatskom turizmu“, izjavio je Robert Škifić, ravnatelj Lučke uprave Zadar.
ZIPO će, slijedom ugovornih obaveza, nabaviti i ugraditi uređaje i opremu u Terminal, bit će dužan upravljati i održavati Terminal o svom trošku te svake godine donositi Plan održavanja koji odobrava Lučka uprava Zadar. U prvih pet godina ZIPO se obvezao na ulaganje vrijedno 2 milijuna eura u prekrcajni most za pješake, tzv. gangway i ostalu opremu. Također, dužan je poduzimati mjere i aktivnosti u zaštiti i očuvanju morskog okoliša i sprječavanju njegovog onečišćenja.
Tijekom trajanja koncesije ZIPO će svake godine Lučkoj upravi Zadar plaćati stalnu naknadu u iznosu od 1.628.000 kuna. Sve to vrijeme ZIPO će od ukupno ostvarenog prihoda Lučkoj upravi Zadar plaćati i promjenjive naknade u iznosu od 12 % za pružanje osnovnih lučkih usluga te 6 % za prateće gospodarske usluge. Prihode od pružanja osnovnih usluga lučkih djelatnosti ZIPO će ostvarivati na temelju javno objavljenih tarifa lučkih naknada, dok se Lučka uprava Zadar obvezala da najviši iznos tarifa lučkih naknada neće propisivati ispod tarifa lučkih naknada za iste ili istovrsne usluge koje se naplaćuju u drugim lukama na Jadranskom moru. Prije stupanja na snagu ovog Ugovora ZIPO je dužan osigurati rizike od odgovornosti i osigurati svu lučku infrastrukturu i suprastrukturu, kao i svu opremu i uređaje po nabavnoj vrijednosti ugrađenu na Terminalu i parkiralištu. Ujedno je tijekom cijelog trajanja Ugovora, te godinu nakon njegovog prestanka dužan održavati financijsko jamstvo u korist Lučke uprave Zadar koje ima oblik bezuvjetne bankarske garancije u iznosu od 5.500.000 kuna.
„Drago nam je što smo potpisali Ugovor o koncesiji za Zadar i veselimo se suradnji s lokalnim partnerima i zajednicom. Cilj nam je postati važan dionik u razvoju zadarske luke za kružna putovanja, ali i u pružanju još boljih usluga putnicima. Opsežno znanje, stručnost i iskustvo Global Ports Holdinga, omogućit će ovoj luci pozicioniranje na svjetskoj karti luka za kružna putovanja i dovesti do povećanja broja posjetitelja. Sve će to rezultirati brojnim koristima za cjelokupnu lokalnu zajednicu“, izjavio je Emre Sayin, predsjednik Global Ports Holdinga, dodajući kako će ZIPO blisko surađivati s Lučkom upravom Zadar i lokalnom zajednicom te će, u skladu sa svjetskim imidžem i iskustvom Global Ports Holdinga, biti pouzdan partner Zadru i Zadarskoj županiji. Koncesionar će Lučkoj upravi Zadar plaćati koncesijsku naknadu – u fiksnom i varijabilnom iznosu te će u prvih 5 godina trajanja koncesije pokrenuti različite investicije. „Uz to, posebno smo predani pozicioniranju Zadra kao važne luke za kružna putovanja te, u konačnici, razvijanja Zadra u tzv. home port, što će pridonijeti gospodarskom razvoju grada i županije, ali i cijele lokalne zajednice“, zaključio je Emre Sayin.
Izgradnja međunarodnog putničkog terminala i njegovo stavljanje u gospodarsku funkciju jedan u nizu investicijskih projekata Lučke uprave Zadar. Do sada je u sve radove u Novoj luci Zadar uloženo nešto malo više od 178 milijuna eura, a financirale su ih dvije velike europske razvojne banke, Europska investicijska banka i njemački KfW. Izgrađeno je 12 vezova, od kojih je pet namijenjeno međunarodnom, a sedam lokalnom prijevozu putnika. Izgrađena je i cjelokupna infrastruktura. Od ovog cijelog ulaganja, tek se 15 % ili nešto više od 26 milijuna eura, odnosi na izgradnju međunarodnog putničkog terminala.
Potpisivanju Ugovora o koncesiji prethodio je otvoreni natječaj u studenome prošle godine koji je proveden na temelju Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i Zakona o koncesijama, te odluka Upravnog vijeća Luke Zadar iz ožujka ove godine kojom je 20-godišnja koncesija za pružanje osnovnih lučkih usluga putnicima u Putničkoj luci Gaženica dodijeljena tvrtki Zadar International Port Operations. ZIPO je tvrtka kćer međunarodne kompanije Global Ports Holding (GPH) Plc čije dionice kotiraju na Londonskoj burzi. Riječ je o jednom od najvećih lučkih operatera na svijetu, koji upravlja s 14 putničkih terminala na Karibima, Mediteranu, Aziji i Pacifiku. U portfelju luka najviše se ističe Barcelona, najveća luka za kružna putovanja na Mediteranu. Kompanija djeluje od 2004. godine, ima brojna iskustva i svjetske reference, a posljednju iz Havane na Kubi, gdje je dobila 15-godišnju koncesiju za upravljanje lukom za kruzere.
Potpisnici Ugovora o koncesiji su u ime Lučke uprave Zadar ravnatelj Robert Škifić, a u ime tvrtke Zadar International Port Operations članovi Uprave Barbaros Hayrettin Özakan i Stephen Xuereb.

Ugovor o koncesiji je dostupan na internetskoj stranici Lučke uprave Zadar u rubrici- Dokumenti.


Statistčki pokazatelji za 6 mjeseci - Usporedba

Pokazatelji broja prevezenih putnika i vozila u lukama pod nadležnošću Lučke uprave Zadar u promatranom periodu Siječanj - Lipanj prikazuju da .....(> opširnije)
28.08.2018.


Pokazatelji broja prevezenih putnika i vozila u lukama pod nadležnošću Lučke uprave Zadar u promatranom periodu Siječanj - Lipanj prikazuju da broj putnika na kruzerima proteklih godina ostvaruju stabilan rast, posebno izražen po otvaranju putničke luke Gaženica (2015. god). Broj putnika na lokalnim linijama ima minimalni pad od 0,3% naspram 2017. godine što je i dalje odličan rezultat nakon rekordne prethodne godine. Zanimljiva je činjenica da broj vozila na lokalnim linijama konstantno bilježi visoke stope rasta između 6% i 9%.
Opširnije:

U ukupnom broju prevezenih putnika na području Lučke uprave Zadar u prvih 6 mjeseci prevezeno je ukupno 997.186 putnika, te 181.575 vozila što su rekordni podaci za promatrani period.

Link: Statistčki pokazatelji za 6 mjeseci - Usporedba


Zeleno svjetlo za ključnu infrastrukturu u luci Gaženica

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo je u petak 20. srpnja 2018. .......(> opširnije)
24.07.2018.

Zeleno svjetlo za ključnu infrastrukturu u luci Gaženica

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo je u petak 20. srpnja 2018. uporabne dozvole za središnju zgradu terminala i pripadajuće parkiralište te konstrukciju nadzemne pješačke komunikacije (skyway) na prostoru trajektnog terminala Zadar - Gaženica.

Lučka uprava Zadar je Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja podnijela zahtjev za izdavanje uporabnih dozvola u svibnju. Nakon obavljenih tehničkih pregleda utvrđeno je da su objekti izgrađeni u skladu s građevinskom dozvolom i glavnim projektom te su spremni za korištenje.

„Dobivanjem uporabnih dozvola za dva ključna objekta terminala stvoreni su svi preduvjeti za nastavak projekta koji će omogućiti razvoj Zadra i šire regije u jedno od ključnih putničkih čvorišta Hrvatske“, istaknuo je Robert Škifić, ravnatelj Lučke uprave Zadar.

Terminal i skyway će omogućiti ukrcaj i iskrcaj putnika i vozila u domaćem i međunarodnom prometu, dok će na terminalu biti osigurane mnogobrojne prateće usluge, a posebno u okviru međunarodne home port luke. Ulaganje u cjelokupnu infrastrukturu nove luke Gaženica, koja uključuje terminal i prateće objekte, s iznosom od oko 178 milijuna kuna jedno je od najvećih ulaganja u lučku infrastrukturu u Hrvatskoj.Prvi dolazak tvrtke TUI CRUISES

Cruiser ¨Mein Schiff 2¨ tvrtke TUI Cruises je u petak 18. svibnja prvi put.......(> opširnije)
20.05.2018.

Cruiser ¨Mein Schiff 2¨ tvrtke TUI Cruises je u petak 18. svibnja prvi put pristao u Zadarsku luku te je organizirana svečana izmjena plaketa između brodara i Lučke uprave Zadar.

Ovo je prvo od 6 najavljenih ovogodišnjih ticanja navedenog brodara te je brodar za sljedeću godinu najavio i dolazak nove generacije brodova sa većim kapacitetom putnika. Na isti dan je u luci boravio i cruiser AidaBlu tvrtke Aida Cruises, redovni posjetitelj i ¨stari znanac¨ naše luke.

Sveukupno, 18. svibnja u Gaženici je zabilježeno oko 4.400 putnika sa cruisera, ne računajući članove posade. I ove godine se očekuje novi porast broja dolazaka brodova i putnika na kružnim putovanjima.


Seatrade Cruise Global 2018.

Nastup hrvatskih kruzing destinacija na sajmu Seatrade Cruise Global 2018.......(> opširnije)
15.03.2018.

Specijalizirani sajam Seatrade Cruise Global održao se na Floridi, Fort Lauderdale u Broward County Convention Centeru od 05.-08. ožujka 2018. godine. Radi se o najvećem sajmu kruzing industrije na svijetu u organizaciji Seatrade-a, na kojem su sudjelovale hrvatske lučke uprave Dubrovnik, Split, Zadar, Šibenik i Rijeka na zajedničkom štandu pod nazivom „Croatian Cruise Ports”. Ovaj četverodnevni događaj s 11.000 registriranih sudionika epicentar je svjetske kruzing djelatnosti i jedini godišnji događaj koji okuplja sve sudionike u kruzing djelatnosti. Kako je riječ o djelatnosti koja obuhvaća mnoštvo drugih djelatnosti, na sajmu izlažu sudionici cjelovitog lanca proizvodnje kruzing djelatnosti od njegovog početka u brodogradilištima do luka u koje brodovi pristaju, turističkih destinacija u koje putnici odlaze do sadržaja koji služe za rekreaciju i razonodu putnika.

Posebno treba naglasiti kako se na sajmu predstavljaju destinacije za brodove na kružnim putovanjima podržane od strane gradova, turističkih zajednica i državnih dužnosnika, kako bi se unaprijedila i razmijenila iskustva. Za vrijeme sajma održavale su se konferencije i sastanci na kojima su razmijenjeni aktualizirani podaci sektora, ali i nastavljeni dijalozi između brodara, lučkih uprava, destinacija prema zajedničkom cilju održivom razvoju, sigurnosti i kvaliteti.

Hrvatskim lukama u zajedničkom promicanju kruzing turizma u Hrvatskoj pridružile su se turističke agencije Atlas Travel Agency, Elite Travel, Gulliver Travel, Applicon Tours, Adriatic Excursions te Turistička zajednica grada Dubrovnika, Rijeke i Kraljevice. Kruzing djelatnost najbrže je rastuća djelatnost u sektoru turizma, s povećanjem od 70% u zadnjih 10 godina, kada se broj putnika na kružnim putovanjima povećao s 15.2 milijuna na 25.8 milijuna. Doprinos kruzing djelatnosti svjetskom gospodarstvu i zapošljavanju igra izuzetno značajnu ulogu te je prema podacima udruženja CLIA Europe u 2017. godini Europi doprinijela rekordnih 38 milijardi eura.

U ponedjeljak 05. ožujka 2018. godine organiziran je i posjet delegacije hrvatskih lučkih uprava brodu Independence of the Seas (338.91 m, 154.407 BT) brodske kompanije Royal Caribbean Cruise Lines na vezu broj 18 u luci Port Evergladesu kojom prilikom su razmijenjeni prigodni pokloni između zapovjednika broda capt. Tea Stražičića, staff capt. Ervina Pajića i predstavnika hrvatskih kruzing destinacija. Posebno je ugodno bilo vidjeti na djelu hrvatske pomorce kako upravljaju sa jednim od najvećih cruisera na svijetu te zajednički popratiti sve aktivnosti vezane za ukrcaj i iskrcaj putnika te opskrbe u ¨matičnoj luci¨.

Lučka uprava Zadar ovu kruzing sezonu započinje 20. ožujka 2018. godine dolaskom broda Aida Aura s ukupno 1300 putnika. Do kraja godine u Zadru se očekuje između 140 do 150 ticanja brodova na kružnim putovanjima koji bi trebali dovesti oko 150.000 putnika.


Priopćenje za medije

Priopćenje za medije - Putnička luka Gaženica, Zadar, 15.02.2018......(> opširnije)
15.02.2018.

Natječaj za davanje koncesije za pružanje usluga putnicima uz korištenje i održavanje objekata lučke podgradnje i lučke nadgradnje na području luke otvorene za javni promet od osobitoga (međunarodnoga) gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku – luka Gaženica, Zadar, zatvoren je danas 15.02.2018. u 12:00 sati, nakon nepuna tri mjeseca od objave.
Kvalitetno upravljanje javnim dobrom, koje se prvenstveno postiže kvalitetno određenim zahtjevima u natječajnoj dokumentaciji, a koji za rezultat imaju odabir najkvalitetnije tvrtke za koncesionara, ima za primarni cilj podizanje standarda cijele regije s posebnim naglaskom na poboljšanje standarda i kvalitete života naših sugrađanki i sugrađana.
Unatoč više zainteresiranih u tijeku natječaja, ponudu je dostavila samo jedna tvrtka: Zadar International Port Operations d.o.o., Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb.
U sljedećih dva mjeseca Lučka uprava Zadar, tj. Upravno vijeće će donijeti odluku o davanju koncesije ili o neprihvaćanju pristigle ponude i poništenju postupka a na temelju prijedloga Stručnog povjerenstva sastavljenog od 7 članova koje obavlja pregled i ocjenu pristigle ponude.
Jedan od uvjeta natječaja je da Putnička luka Gaženica postane i matična luka za brodove na kružnim putovanjima. Matična luka znači da je riječ o ukrcajnoj luci za putnike i teret, a ne samo luka za dnevni tranzit brodova za kružna putovanja, što donosi novu vrijednost za čitavu destinaciju kao i mnoge multiplikativne efekte za ukupnu privredu Republike Hrvatske.
Dakle, kada govorimo o matičnoj luci onda kruzerski gost nije samo kruzerski gost, on koristi domaću prometnu infrastrukturu i domaći lokalni smještaj jer u pravilu dolazi dan ili dva ranije – na taj način gosti ostaju duže i više troše u odnosu na destinacije koje samo obilaze.

Dodajmo tome i činjenicu da prosječni turist na kruzeru ima iznadprosječnu platežnu moć što je također nemjerljivo veća korist za lokalnu zajednicu. Riječ je o projektu koji konkretno i direktno utječe na vanpansionsku potrošnju gostiju, a što je jedan od strateških ciljeva razvoja turizma u Hrvatskoj. Ovakav projekt omogućuje Zadru, županiji i Hrvatskoj da po prvi put neka hrvatska luka ima potrebnu infra i suprastrukturu za postati matičnom lukom za brodove na kružnim putovanjima.


Najuređenija benzinska postaja je tvrtke CRODUX DERIVATI DVA, našeg koncesionara.
Ovu hvalevrijednu i poticajnu akciju provodi zadarski gradonačelnik u suradnji s ... (>>> opširnije)
21.12.2017.


U prekrasnoj koncertnoj dvorani Kneževe palače dana 20. prosinca 2017. godine, održana je, petnaesta po redu, svečana dodjela priznanja „Nasmiješeno sunce za 2017. godinu“.
Ovu hvalevrijednu i poticajnu akciju provodi Gradonačelnik Grada Zadra u suradnji s gospodarskom i obrtničkom komorom, TZ Županije i Grada, te Udruženjem obrtnika Zadar, sve kako bi se dodatno motivirali djelatnici u turizmu za pružanje što kvalitetnijih usluga, poticalo na uređenje objekata, te prezentiralo grad Zadar na razini koju grad kao takav zaslužuje.
Ono što posebno veseli Lučku upravu Zadar jest da je priznanje u kategoriji najuređenije benzinske postaje, predano u ruke tvrtke CRODUX DERIVATI DVA, našeg koncesionara, za nautičko-kopneni benzinski servis u luci Gaženici. Prilikom dodjele istaknuto je da je ovom benzinskom postajom na Jadranu prvi put ponuđena najviša razina kvalitete i usluga u nautičkom turizmu, te turizmu općenito. Priznanje je preuzela direktorica tvrtke CRODUX DERIVATI DVA d.o.o. gospođa Draga Antić.


Usporedba prometa 2016.-2017. za prvih devet mjeseci

Usporedba prometa putničke luke Gaženica za prvih devet mjeseci 2017. godine odnosu na isto razdoblje 2016. godine.....(> opširnije)
11.12.2017.

Domaći trajektni promet u novoj luci Gazenica – usporedba prometa I-IX 2016/2017

 
2016
2017
Putnici
1.053.731
1.127.108
Vozila
331.860
359.543


Međunarodni trajektni promet u novoj luci Gaženica – usporedba prometa 2016/2017

 
2016
2017
Putnici
30.637
38.532
Vozila
5.496
8.116


Promet ostvaren brodovima na kružnim putovanjima u luci Gaženica – usporedba 2016/2017

 
2016
2017
Putnici
125.517
123.993
Vozila
114
111


Promet kruzera u novoj luci Gaženica/Staroj gradskoj luci – TOTAL 2016/2017

2015
Ticanja
Putnici
Stara gradska luka Zadar
65
36.633
Putnička luka Gazenica
27
33.733
Total
92
70.366
2016
Ticanja
Putnici
Stara gadska luka Zadar
47
10.945
Putnička luka Gazenica
67
125.517
Total
114
136.462
2017
Ticanja
Putnici
Stara gradska luka Zadar
13.503*
Putnička luka Gazenica
123.993
Total
111
137.496

* Do 08.12.2017.

Kako napreduje izgradnja terminala u putničkoj luci Gaženica?

Izvršeni radovi do 30. 09. 2017.
Opširnije...>>>
20.10.2017.

Izgradnja terminala u putničkoj luci Gaženica, izvršeni radovi do 30. 09. 2017.


Izgradnja terminala u putničkoj luci Gaženica, izvršeni radovi do 30. 09. 2017.


Obilježavanje dolaska jubilarnog 100.000-tog putnika u 2017. godini na području zadarske luke

Dana 15. rujna 2017. godine na cruiseru AidaBlu tvrtke Aida Cruises u Novu putničku luku Gaženica pristigao je jubilarni 100.000-ti putnik na kružnim putovanjima. U usporedbi sa prošlom godinom, dolazak jubilarnog putnika je zabilježen 15 dana ranije. .....(> opširnije)
15.09.2017.


Dana 15. rujna 2017. godine na cruiseru AidaBlu tvrtke Aida Cruises u Novu putničku luku Gaženica pristigao je jubilarni 100.000-ti putnik na kružnim putovanjima. U usporedbi sa prošlom godinom, dolazak jubilarnog putnika je zabilježen 15 dana ranije. U tu svrhu Lučka uprava Zadar pripremila je posebnu plaketu, prigodni poklon paket sa domaćim proizvodima kao i buket cvijeća, obzirom da se ove godine radi o jubilarnoj putnici. Do kraja godine na području zadarske luke očekuje dolazak još 30 brodova na kružnim putovanjima.


CRODUX otvorio najmoderniji nautičko kopneni benzinski servis na Jadranu!

Svi oni koji krstare i uživaju u ljepotama Jadrana, od sada će imati mjesto gdje će brzo i jednostavno moći utočiti gorivo u svoje plovilo, kupiti nautički pribor, osvježiti se i odmoriti uz svježu gastronomsku ponudu.
Opširnije...>>>
14.08.2017.


Svi oni koji krstare i uživaju u ljepotama Jadrana, od sada će imati mjesto gdje će brzo i jednostavno moći utočiti gorivo u svoje plovilo, kupiti nautički pribor, osvježiti se i odmoriti uz svježu gastronomsku ponudu. CRODUX – iskusna hrvatska naftna kompanija, u svom sastavu ima 72 benzinska servisa, od toga 3 nautička benzinska servisa:

Novigrad Marina
Adresa: Ulica Mandrač 15/a, 52466 Novigrad
Telefon: +385 914542178


Vrsar Obala
Adresa: Obala Maršala Tita 20, 52450 Vrsar
Telefon: +385 911700105


te
ZADAR
GAŽENICA
najmoderniji, nautičko-kopneni benzinski servis na Jadranu otvoren u kolovozu u zadarskoj trajektnoj luci Gaženica


Tehničke performanse novootvorenoga benzinskoga servisa omogućavaju brzo utakanje goriva 160-500 lit/min odnosno minimalan gubitak vremena, kao i mogućnost istovremenog korištenja dodatnih sadržaja koje servis nudi. Na benzinskom servisu moguć je prihvat plovila dužine do 50 metara s dubinom gaza do 3,3 metara. Za plovila dužine od 50 do 200 metara, s dubinom gaza do 9,5 metara, omogućeno je punjenje gorivom na obližnjem naftnom terminalu uz prethodnu telefonsku najavu na broj +385 1 6651 400.

Bogata ponuda artikala u trgovini u sklopu benzinskog servisa uključuje i ponudu osnovnog nautičkog pribora, a svoje plovilo možete opskrbiti vodom, sokovima, bezalkoholnim i alkoholnim pićima, higijenskim artiklima i ostalim potrepštinama za putovanja, a također možete koristiti usluge mjenjačnice, besplatan WiFi....

Uz to CRODUX ZADAR GAŽENICA vam nudi priliku da predahnete na prostranoj terasi gastro objekta smještenoj uz samo more, uz osvježenje prirodnim sokovima i ostalim pićima. Ujedno možete uživati ili na svoj brod ponijeti vrhunske svježe pripremljene kolače i ostale proizvode iz bogate gastro ponude.

Naravno, Crodux je tu i za one koji na svoje omiljene ljetne destinacije dolaze automobilima i drugim vozilima pa je za njih tu i kopneni sadržaj automobilskih goriva:

Eurodiesel BS,
Eurodiesel BS Max Power
Eurodiesel BS Plavi
Eurosuper 95
Eurosuper 100 BS Max Power
Auto plin (LPG)

S povjerenjem posjetite benzinki servis CRODUX ZADAR GAŽENICA!
BS Crodux Zadar Gaženica
Gaženička cesta 22 A
23000 Zadar
Telefon: +385 91 4641075
Telefon najava za brodove veličine od 50 do 200 m: +385 1 6651400
www.crodux-derivati.hr


CRODUX otvorio najmoderniji nautičko kopneni benzinski servis na Jadranu!


Zadarska luka u prvih šest mjeseci bilježi snažan rast u svim segmentima prometa.

Nova putnička luka Gaženica i infrastrukturne mogućnosti koje pruža i dalje nastavlja stvarati povijesne prometne rezultate – praktički u svim segmentima prometa bilježi se značajan porast. Znakovito je da se ovi izvrsni rezultati bilježe nakon vrlo uspješne 2016 godine koja je također ostvarila rekordne promete.....(> opširnije)
02.08.2017.


Nova putnička luka Gaženica i infrastrukturne mogućnosti koje pruža i dalje nastavlja stvarati povijesne prometne rezultate – praktički u svim segmentima prometa bilježi se značajan porast. Znakovito je da se ovi izvrsni rezultati bilježe nakon vrlo uspješne 2016 godine koja je također ostvarila rekordne promete. Možda najviše raduje izuzetan porast prometa vozila u domaćem ali i međunarodnom prometu gdje je u prvoj polovici 2017 godine zabilježeno 20.000 vozila više nego u istom periodu lani.
Opširnije:
Link: Usporedba prometa u prvih 6 mjeseci 2016-2017


Jedan petak u luci Gaženica

Iako su uvjeti za rad proteklih dana uistinu teški, temperature su sve nesnosne, gužve su na svim cestama, ništa ne ometa da luka Gaženica radim punim intenzitetom. Svi oblici pomorskog prometa redovno fukcioniraju, trajekt Zadar čeka svoje putnike za ukrcaj na međunarodnu liniju prema Anconi, dva kruzera AIDABLU i Horizon dovela su 4.000 putnika u razgledavanje Zadra i regije, dok istovremeno lokalne trajektne linije odvoze putnike na otoke na svoje zaslužene odmore.
28.07.2017.


Iako su uvjeti za rad proteklih dana uistinu teški, temperature su sve nesnosne, gužve su na svim cestama, ništa ne ometa da luka Gaženica radim punim intenzitetom. Svi oblici pomorskog prometa redovno fukcioniraju, trajekt Zadar čeka svoje putnike za ukrcaj na međunarodnu liniju prema Anconi, dva kruzera AIDABLU i Horizon dovela su 4.000 putnika u razgledavanje Zadra i regije, dok istovremeno lokalne trajektne linije odvoze putnike na otoke na svoje zaslužene odmore.

Usporedo sa odvijanjem redovnog prometa, radovi u luci Gaženica ne prestaju. Kao što se vidi iz priloženih fotografija, buduća zgrada terminala sad već ima poprilično jasne konture, dok u samoj neposrednoj blizini, u tijeku su završni radovi na izgradnji benzinske postaje CRODUX tvrtke CRODUX DERIVATI DVA d.o.o. Zagreb. Već sad možemo reći da će ova benzinska postaja biti jedan reprezentativni objekt sa mnoštvom zelenilom. Putnička luka Gaženica svakim danom zaista prerasta u nešto posebno i užitak je gledati taj proces.


Jedan petak u luci Gaženica


Zadarski bedemi uvršteni na Popis svjetske baštine UNESCO-a

Hrvatska, Italija i Crna Gora su u siječnju 2016. godine uputile UNESCO-u prijedlog za upis na Popis svjetske baštine transnacionalnog serijskog kulturnog dobra „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća“.
(> opširnije)
26.07.2017.

Zadarski bedemi uvršteni na Popis svjetske baštine UNESCO-a

Hrvatska, Italija i Crna Gora su u siječnju 2016. godine uputile UNESCO-u prijedlog za upis na Popis svjetske baštine transnacionalnog serijskog kulturnog dobra „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća“.
Nakon dugotrajnog i zahtjevnog procesa izrade odgovarajuće dokumentacije i evaluacije prijedloga, UNESCO-v Odbor za svjetsku baštinu, na zasjedanju u Krakovu u Poljskoj 9. srpnja ove godine, pozitivno ga je ocjenio te donio odluku da se ovo kompleksno dobro upiše na Popis svjetske baštine sa slijedećim komponentama: u Italiji utvrđeni grad Bergamo, utvrđeni grad Peschiera del Garda i grad-tvrđava Palmanova; u Hrvatskoj obrambeni sustav grada Zadra i tvrđava sv. Nikole u Šibensko-kninskoj županiji te u Crnoj Gori grad Kotor.
Upisano dobro „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća“ predstavlja organizaciju, oblikovanje, adaptaciju i provedbu inovativnog „alla moderna“ modela vojne arhitekture čija je svrha bila obrana trgovačkih putova i luka na Jadranu i istočnom Mediteranu. Nakon promjena uvjetovanih uvođenjem upotrebe vatrenoga oružja, elementi „ala moderna“ sustava na izuzetan način pokazuju njegove tehničke i logističke sposobnosti, moderne borbene strategije i nove arhitektonske zahtjeve.
Navedenih šest komponenti predloženog transnacionalnog serijskog kulturnog dobra venecijanskog sustava obrane sadrže atribute izvanredne univerzalne vrijednosti, uključujući njihovu tipološku raznolikost, vizualni integritet i stanje očuvanosti, čime su ispunjeni kriterij III i IV za upis na Popis svjetske baštine.
Zadar je bio vojno i administrativno sjedište jadranskog dijela Republike Venecije te središte pomorskih putova između Venecije i Krfa. Nalazi se na poluotoku utvrđenom gradskim zidinama s nizom bastiona i kortina te vanjskom utvrdom trema kopnu. Izuzetan značaj njegovih utvrda nisu umanjile niti kasnije promjene. Obrana grada na poluotoku još uvijek čuva izvanrednu akumulaciju nadgrađenih zidova i konstrukcija: monumentalna kopnena vrata - remek djelo visoke renesanse, moćne bedeme i bastione koji demonstriraju ala moderna“ vojnu arhitekturu.


Interaktivna mapa - Putnička luka Zadar (Poluotok)

Lučka uprava Zadar završila je opsežan postupak izrade i implementacije virtualne šetnje i interaktivne mape na web stranice, i to putničke luke Gaženica, te putničke luke Zadar (Poluotok).
(> opširnije)
29.06.2017.


Lučka uprava Zadar završila je opsežan postupak izrade i implementacije virtualne šetnje i interaktivne mape na web stranice, i to putničke luke Gaženica, te putničke luke Zadar (Poluotok).
Upravo postavljena interaktivna mapa luke Zadar postavila je visoke standarde, kako u kvaliteti sadržaja zahvaljujući velikom broju zanimljivih i potrebnih informacija, tako i u korištenju modernih tehnoloških alata, koji su omogućili jednostavnu za korištenje, preglednu i vizualno atraktivnu interaktivnu mape putničke luke Zadar (Poluotok).

(link)

Svi korisnici luke, kao i njeni putnici pronaći će važne informacije kao što su dubina gaza i namjena pojedinih vezova, usluge koje su u luci na raspolaganju njenim korisnicima, važnije telefonske brojeve (Lučka uprava Zadar – nadzor na obali, Lučka kapetanija, Pomorska policija, Hitni poziva…), kao i informacije i lokacije prodajnih mjesta brodara koji održavaju linijski prijevoz u luci Zadar itd.
Obzirom da se preseljenjem lokalnog trajektnog prometa, kao i međunarodne linije Zadar Ancona u 2015. godini u luku Gaženica, značajno oslobodio prostor putničke luke Zadar, to je omogužilo daljni iskorak luke Zadar u povećanju prometa turističkih brodova, kruzera, jahti a koji su bili dotada značajno otežani zbog izuzetne gužve tijekom cijele sezone a posebice tijekom ljetnih mjeseci. Slijedom toga, a svjesni važnosti i uloge koju Lučka uprava Zadar ima u razvoju ovog vida turizma, na ovoj interaktivnoj mapi postavljene su i oznake koje će mnogim posjetiteljima naše web stranice i Grada Zadra omogućiti korisne informacije poput udaljenosti do nacionalnih parkova, prekrasne fotografija našeg grada na različitim pozicijama, kao i linkove na stranice Turističke zajednice Grada Zadra i Zadarske županije, ali i posebno prekrasne virtualne šetnje Gradom Zadrom i njegovim znamenitostima, te zadarskim arhipelagom.Sadržajan i zanimljiv početak sezone u zadarskoj luci

Osim ranijeg početka sezone cruisera, u zadarskoj luci je u tijeku predsezone zabilježen i niz događaja koji su najavili uspješnu turističku godinu za grad Zadar i Zadarsku Županiju. Utrka ¨Wings for life¨, obljetnica 90 godina od održavanja prvog leta hidroavionom Zadar Trst kao i snimanje emisije ¨Grand Toura¨ na morskim orguljama i u zadarskom okružju tako su pridonijeli sadržajnom početku sezone i uspješnoj promociji destinacije....
(> opširnije)
16.06.2017.Osim ranijeg početka sezone cruisera, u zadarskoj luci je u tijeku predsezone zabilježen i niz događaja koji su najavili uspješnu turističku godinu za grad Zadar i Zadarsku Županiju. Utrka ¨Wings for life¨, obljetnica 90 godina od održavanja prvog leta hidroavionom Zadar Trst kao i snimanje emisije ¨Grand Toura¨ na morskim orguljama i u zadarskom okružju tako su pridonijeli sadržajnom početku sezone i uspješnoj promociji destinacije. Također, izvrsna vijest da će Zadar u srpnju ove godine biti uvršten na popis UNESCO-ve zaštite kulturne baštine venecijanske fortifikacije od 15. do 17. stoljeća bi svakako trebala biti dodatni ¨vjetar u leđa¨ sveukupnom razvoju turizma na destinaciji kao i značajnom produženju turističke sezone.


 

Prvi ovogodišnji dolazak cruisera u gradsku luku na Poluotoku

Dana 19. ožujka 2017. godine u luku Zadar (Poluotok) pristao je prvi veći kruzer u 2017. godini. Radi se o brodu imena VIKING SEA u vlasništvu kompanije Viking Ocean Cruises, dužine 227 metara i 930 putnika. Ovo označava početak nove sezone dolazaka kruzera za koju se očekuje da nastavi odlične trendove koji su bili u 2016. godini. Dosadašnje najave ukazuju na planirani dolazak na razini od 130.000 putnika, a što je u skladu s prošlogodišnjim rezultatima. Navedeno će biti odličan rezultat posebno ako se uzme u obzir ukupna situacija na tržištu Mediterana, te značajnija smanjena dolazaka kruzera za 2017. godinu u mnogim mediteranskim lukama.
20.03.2017.


Prva lasta čini proljeće.
Dana 19. ožujka 2017. godine u luku Zadar (Poluotok) pristao je prvi veći kruzer u 2017. godini. Radi se o brodu imena VIKING SEA u vlasništvu kompanije Viking Ocean Cruises, dužine 227 metara i 930 putnika. Ovo označava početak nove sezone dolazaka kruzera za koju se očekuje da nastavi odlične trendove koji su bili u 2016. godini. Dosadašnje najave ukazuju na planirani dolazak na razini od 130.000 putnika, a što je u skladu s prošlogodišnjim rezultatima. Navedeno će biti odličan rezultat posebno ako se uzme u obzir ukupna situacija na tržištu Mediterana, te značajnija smanjena dolazaka kruzera za 2017. godinu u mnogim mediteranskim lukama.ZADAR – Medcruise Luka tjedna.

ZADAR – Medcruise Luka tjedna.
Udruga mediteranskih luka Medcruise izabrala je Zadar za luku tjedna. Između ostalog, Zadar je zabilježio najveći rast prometa putnika na kružnim putovanjima u odnosu na ostale luke na Mediteranu u odnosu na 2015. godinu. Nadalje, posebno je istaknuto da grad Zadar često uspoređuju sa Dubrovnikom i Venecijom....(> opširnije)
24.01.2017.


Udruga mediteranskih luka Medcruise izabrala je Zadar za luku tjedna. Između ostalog, Zadar je zabilježio najveći rast prometa putnika na kružnim putovanjima u odnosu na ostale luke na Mediteranu u odnosu na 2015. godinu. Nadalje, posebno je istaknuto da grad Zadar često uspoređuju sa Dubrovnikom i Venecijom, kao i da Zadar neodovoljiv za sve one putnike koji cijene i žele vidjeti bogato kulturno i povijesno nasljeđe. U tom kontekstu, Zadar zovu i gradom spomenikom koji izuzetno cijeni svoju bogatu povijest, ali također gleda i u budućnost. Posebno istiću moderne urbane instalacije Morske orgulje i Pozdrav suncu, a napominju i također da je Zadar dobitnik nagrade - Best European Destination 2016.
Link: Best European Destination 2016


Posljednji ovogodišnji dolazak cruisera u luku Gaženica

27. i 29. studenog zabilježeni su posljednji dolasci megacruisera u Novu luku Gaženica u 2016-toj godini. To su ujedno bila i prva ticanja cruisera Norwegian Spirit u Zadru te je tom prigodom organizirana svečana izmjena plaketa između brodara i Lučke uprave Zadar.
01.12.2016.


27. i 29. studenog zabilježeni su posljednji dolasci megacruisera u Novu luku Gaženica u 2016-toj godini. To su ujedno bila i prva ticanja cruisera Norwegian Spirit u Zadru te je tom prigodom organizirana svečana izmjena plaketa između brodara i Lučke uprave Zadar.
Od strane Norwegian Cruise Line-a svečanosti je osim Kapetana i posade nazočio i gosp. Šime Utković, Direktor tehničkih operacija NCL-a, inače naš Zadranin. Do kraja sezone očekuje se još dolazak cruisera Viking Sea 11. prosinca te brodova Athena i Artemis tvrtke Circle Cruise Line kojima je Zadar matična luka.
Sveukupno, ove godine očekuje se dolazak više od 130.000 putnika sa brodova na kružnim putovanjima odnosno 80% više u odnosu na prošlu godinu.Zgrada terminala u izgradnji

Ponukani interesom koji je izgradnja zgrade terminala u putničkoj luci Gaženica izazvala, ne samo kod medijskih institucija, već i svekolikog stanovništva Zadra i regije koji redovito dolaze promatrati radove na zgradi terminala, Lučka uprava Zadar odlučila je postavljati slike radova kako bi još više približila svim zainteresiranim da vide kako napreduju radovi na izgradnji zgrade terminala.
03.11.2016.


Ponukani interesom koji je izgradnja zgrade terminala u putničkoj luci Gaženica izazvala, ne samo kod medijskih institucija, već i svekolikog stanovništva Zadra i regije koji redovito dolaze promatrati radove na zgradi terminala, Lučka uprava Zadar odlučila je postavljati slike radova kako bi još više približila svim zainteresiranim da vide kako napreduju radovi na izgradnji zgrade terminala.

Prikazan set fotografija pokazuje izvršene radove od početka radova 01. rujna 2016. godine do kraja listopada.


PRVA FAZA IZGRADNJE, JESEN 2016.


Potpisan ugovor o gradnji terminala u luci Gaženica

Dana 03. kolovoza 2016. godine potpisan je Ugovor o građenju zgrade terminala u Novoj luci Gaženica - Zadar između Lučke uprave Zadar kao investitora i Zajednice ponuditelja Strabag AG Spittal an der Drau, Austria i Strabag d.o.o. Zagreb, Hrvatska kao izvođača radova.
31.08.2016.


Dana 03. kolovoza 2016. godine potpisan je Ugovor o građenju zgrade terminala u Novoj luci Gaženica - Zadar između Lučke uprave Zadar kao investitora i Zajednice ponuditelja Strabag AG Spittal an der Drau, Austria i Strabag d.o.o. Zagreb, Hrvatska kao izvođača radova. Opsežne radove na gradnji zgrade terminala tlocrtne bruto površine od 24.537 m2, prateće infrastrukture, parkirališta i uređenja okoliša na ukupnoj površini od oko 18.000 m2, izvođač će izvesti u roku od 14 mjeseci za ukupnu cijenu od 24.705.552,57 eura bez obračunatog PDV-a.

Zgrada terminala, u konačnici, ne samo da će vizualno dominirati prostorom putničke luke, te tako s mora jasno svjedočiti o sigurnosti, kvaliteti i iznimnom urbanističkom zahvatu kakav zasigurno predstavlja cjelina Nove putničke luke, već će sukladno razvojnoj strategiji i planovima Lučke uprave Zadar biti nukleus i nit vodilja daljnjeg razvoja prometa i turističke ponude grada. Zgradom terminala sa svim planiranim sadržajima, Zadar će širom otvoriti svoja „morska vrata" svim putnicima i turistima željnim upoznavanja tradicije, povijesti, kulture, gastronomije i svih ostalih vrijednosti ne samo Zadra već i njegove okolice, a prije svega gostoljubivosti ovog tisućljetnog grada i njegova stanovništva.Postavljeni ormarići za opskrbu brodova el. energijom (Poluotok).

Tijekom srpnja 2016. godine, Lučka uprava Zadar privela je kraju građevinske radove u staroj gradskoj luci Zadar (Poluotok) i instalirala četiri elektrodistribucijska ormarića oznake INOX 5M opremljena sa 5 elektro priključnica (2x63A, 2x32A, 1x16A). Ormarići su postavljeni na dijelu lučkog područja luke Zadar (Poluotok) odnosno duž Liburnske obale, a namijenjeni su opskrbi brodova električnom energijom.
24.08.2016.


Tijekom srpnja 2016. godine, Lučka uprava Zadar privela je kraju građevinske radove u staroj gradskoj luci Zadar (Poluotok) i instalirala četiri elektrodistribucijska ormarića oznake INOX 5M opremljena sa 5 elektro priključnica (2x63A, 2x32A, 1x16A). Ormarići su postavljeni na dijelu lučkog područja luke Zadar (Poluotok) odnosno duž Liburnske obale, a namijenjeni su opskrbi brodova električnom energijom. Odlaskom trajekata iz luke Zadar u luku Gaženica, značajno se oslobodio prostor obale koji već sada ima, a u budućnosti će imati još i više, funkciju obale namijenjene pristajanju turističkih brodova, kruzera na lokalnim destinacijama, jahtama, mega jahtama i jedrilicama. Svjesni kako za razvoj ove vrste pomorskog prometa, moramo proširiti ponudu usluga koje se nude u samoj luci, Lučka uprava Zadar izvršila je značajno investiranje u radove na nabavi i postavljanju četiri elektrodistribucijska ormarića i time dala doprinos kao i dodatni impuls razvoju ovog vida turizma u našem Gradu.Besplatna WiFi mreža u zgradi privremenog terminala.
Za Dar

Kako bi omogućila svim putnicima u putničkoj luci Gaženica bezbrižnu komunikaciju putem modernih tehnologija, razmjenu fotografija putem aplikacija i društvenih mreža i slično, Lučka uprava Zadar uvela je besplatnu WiFi mrežu u zgradi privremenog terminala. Nadamo se da smo ovim učinili boravak u našoj luci još ugodnijim.
15.06.2016.

Za Dar

Kako bi omogućila svim putnicima u putničkoj luci Gaženica bezbrižnu komunikaciju putem modernih tehnologija, razmjenu fotografija putem aplikacija i društvenih mreža i slično, Lučka uprava Zadar uvela je besplatnu WiFi mrežu u zgradi privremenog terminala. Nadamo se da smo ovim učinili boravak u našoj luci još ugodnijim.Zadar izabran za najbolju europsku destinaciju 2016. godine
Europski portal European Best Destinations objavio je da je Zadar izabran za najbolju europsku destinaciju 2016.
11.02.2016.

Zadar je izabran za najbolju europsku destinaciju u 2016. godini!

10. veljače 2016. točno u 16 sati, portal European best destinations objavio je vijest - najbolja europska destinacija u Europi za 2016. godinu je Zadar!

Dvadeset izabranih destinacija natjecalo se za prestižnu titulu Best European Destination 2016. Nakon tri tjedna online glasovanja, Zadar je izabran najvećim brojem glasova i osvojio je prestižnu titulu Best European Destination 2016.

Atena, Plovdiv, Nantes, Azori, Pariz, Novi Sad, Brussels, Kotor, Milano, Prag, Rim, Beč, Madrid i Nicozija... svi su oni iza Zadra najbolje destinacije za odmor ili posjete u 2016. godini.U Zadru održana 46. Generalna skupština Medcruise-a
Lučkoj upravi Zadar kao članici Medcruise-a - udruzi koju čine preko 100 mediteranskih, atlantskih i crnomorskih luka, operatera i agenata koji se bave prometom brodova na kružnim putovanjima, pripala je čast organizirati i biti domaćinom ovogodišnje Generalne Skupštine Medcruise-a, skupu na kojem je sudjelovao veliki broj cruise kompanija (Carnival Cruise Line, Royal Caribbean, Princes Cruises, Disney Cruise Line, MSC i Azamara) predvođenih njihovim najvišim predstavnicima, ali i veći broj specijaliziranih novinara za praćenje ovog vida turizma, čime se ovaj skup svrstava u red najznačajnijih događaja vezanih za pomorstvo i cruising turizam ove godine u Europi.
07.06.2015.

Lučkoj upravi Zadar kao članici Medcruise-a - udruzi koju čine preko 100 mediteranskih, atlantskih i crnomorskih luka, operatera i agenata koji se bave prometom brodova na kružnim putovanjima, pripala je čast organizirati i biti domaćinom ovogodišnje Generalne Skupštine Medcruise-a, skupu na kojem je sudjelovao veliki broj cruise kompanija (Carnival Cruise Line, Royal Caribbean, Princes Cruises, Disney Cruise Line, MSC i Azamara) predvođenih njihovim najvišim predstavnicima, ali i veći broj specijaliziranih novinara za praćenje ovog vida turizma, čime se ovaj skup svrstava u red najznačajnijih događaja vezanih za pomorstvo i cruising turizam ove godine u Europi.


Otvorena nova putnička luka Gaženica
Nova luka Gaženica otvorena je za trajektni promet simboličnim uplovljavanjem trajekta "Jadran" na liniji Preko - Zadar, u nazočnosti ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića. Time je od danas premješten sav trajektni promet iz središta Zadra na Polutoku u luku Gaženica. Sve trajektne linije koje su do sada plovile s otoka prema Poluotoku sele se u Gaženicu, a u gradskom središtu ostaju samo putničke brodske i brzobrodske linije.
25.05.2015.

Nova Luka Gaženica u ponedjeljak je otvorena za trajektni promet uplovljavanjem trajekta "Jadran" na liniji Preko - Zadar, u nazočnosti ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića.

Time je od danas premješten čitav trajektni promet iz središta Zadra na Polutoku u Luku Gaženica. Sve trajektne linije koje su do sada plovile s otoka prema Poluotoku sele se u Luku Gaženicu, a u gradskom središtu ostaju samo putničke brodske i brzobrodske linije. Otočani s Ugljana i Pašmana dobili su devet novih linija koje će održavati Jadrolinjin brod "Dora", kapaciteta 250 mjesta.

Svečanosti otvaranja nazočili su i ministar obrane Ante Kotromanović i umirovljeni general Ante Gotovina. U nazočnosti predstavnika tvrtki graditelja iz konzorcija Strabag te Lučke uprave Zadar, ministar Hajdaš Dončić je istaknuo kako je u projekt Luke Gaženica uloženo više od milijardu kuna te kako Zadar zbog Zračne luke i brojnih hotela ima sve komparativne prednosti da u budućnosti postane tzv. "home port" za brodove na kružnim putovanjima. Ujedno je otvorena privremene zgrade terminala, za koju je ministar rekao da zadovoljava potrebe, a konačno rješenje zgrade terminala dogovoreno je s dvjema bankama te će biti dovršena do kraja 2017. godine i trebala bi biti tri puta jeftinija od prvotno planirane zgrade s direktnom uštedom od 15 milijuna eura.

Već od 24. travnja dolaze prvi brodovi na kružnim putovanjima. Za 2016. godinu očekuje se 130.000 putnika samo na kruzerima, što je povećanje za 50 posto prometa i svi bi trebali pristajati u Gaženicu.
U novu trajektnu Luku Gaženicu država je uložila oko milijardu i 100 milijuna kuna financiranih kreditom Europske investicijske banke i Njemačke razvojne banke.
Jedan dio buduće nove zgrade će izgraditi država i u njoj će svoje prostore imati Lučka uprava, Carina, Jadrolinija te Lučka kapetanija, dok će drugi biti ostavljen u visokoj "roh bau" fazi kako bi budući potencijalni koncesionari mogli sami urediti prostor. U sklopu projekta izgrađeno je ukupno 1.420 metara obale s 12 priveza za trajekte, 300 metara obale za novu ribarsku luku te primarni lukobran u dužini od 180 metara. Osim otočnog, dužobalnog i međunarodnog trajektnog prometa može primiti i najveće brodove za kružna putovanja.


DOKUMENTI


Preuzmite dokumente Lučke uprave Zadar

NATJEČAJI


Aktualni natječaji

INFORMACIJE


Geografska pozicija
Vremenska zona
Valuta
Opće informacije
Informacije o sidrištu
...

ultradesign