home page
Lučka uprava Zadar
Gaženička cesta 28 A
Zadar 23000
tel: 385 23 201 201
fax: 385 23 201 212
PUTNIČKA LUKA ZADAR (POLUOTOK)

Putnička luka Zadar, kao jedna od najstarijih, a do preseljenja trajektnog prometa u luku Gaženica, i jedna od najprometnijih luka u RH, oduvijek je imala poseban značaj u životu Zadra i njegovih građana. Godišnji promet putnika na prostoru PL Zadar (poluotok) a koja se proteže Liburnskom obalom od mosta prema vrhu poluotoka u dužini od 730 metara, te u produžetku Istarske obale dužine 260 metara, ukupno nepunih 1000 metara operativne obale sa 10 vezova odvijao se putnički promet od cca. 2,7 milijuna putnika i 350 tisuća vozila.

Strategijom prometnog razvitka Republike Hrvatske (“Narodne novine”, broj 139/99.) za putničku luku Zadar je utvrđeno da nedostatnost prostora u luci uvjetuje premještanje trajektnog prometa iz gradske luke u novu putničku luku Gaženica, te je izgradnja novog trajektnog terminala u luci Gaženica predviđena je kao prioritetno ulaganje.

Danas, kada je realizirano preseljenje trajektnog prometa i međunarodne linije u luku Gaženica, luka Zadar konačno je dobila mogućnost da reogranizacijom vezova dodatno razvije turistički aspekt luke kojim će se omogućiti znatno veći i kvalitetniji prihvat luksuznih brodova na kružnim putovanjima, jahti, turističkih brodova itd. Dakako, ne treba naravno zaboraviti da će se značajno povećati i sigurnost uplova i isplova u luci a koja je bila na granici održivosti.

Na tragu gore navedenog , Lučka uprava Zadar realizirala je virtualnu šetnju i interaktivnu mapu putničke luke Zadar (poluotok) kako bi dodatno približila sadržaje i mogućnosti ove luke svima zainteresiranima.

Upravo postavljena interaktivna mapa luke Zadar postavila je visoke standarde, kako u kvaliteti sadržaja zahvaljujući velikom broju zanimljivih i potrebnih informacija, tako i u korištenju modernih tehnoloških alata, koji su omogućili jednostavnu za korištenje, preglednu i vizualno atraktivnu interaktivnu mape putničke luke Zadar (poluotok).

Svi korisnici luke, kao i njeni putnici pronaći će važne informacije kao što su dubina gaza i namjena pojedinih vezova, usluge koje su u luci na raspolaganju njenim korisnicima, važnije telefonske brojeve (Lučka uprava Zadar – nadzor na obali, Lučka kapetanija, Pomorska policija, Hitni poziva…), kao i informacije i lokacije prodajnih mjesta brodara koji održavaju linijski prijevoz u luci Zadar itd.

Obzirom da se preseljenjem lokalnog trajektnog prometa, kao i međunarodne linije Zadar Ancona u 2015. godini u luku Gaženica, značajno oslobodio prostor putničke luke Zadar, to je omogužilo daljni iskorak luke Zadar u povećanju prometa turističkih brodova, kruzera, jahti a koji su bili dotada značajno otežani zbog izuzetne gužve tijekom cijele sezone a posebice tijekom ljetnih mjeseci. Slijedom toga, a svjesni važnosti i uloge koju Lučka uprava Zadar ima u razvoju ovog vida turizma, na ovoj interaktivnoj mapi postavljene su i oznake koje će mnogim posjetiteljima naše web stranice i Grada Zadra omogućiti  korisne informacije poput udaljenosti do nacionalnih parkova, prekrasne fotografija našeg grada na različitim pozicijama, kao i linkove na stranice Turističke zajednice Grada Zadra i Zadarske županije, ali i posebno prekrasne virtualne šetnje Gradom Zadrom i njegovim znamenitostima, te zadarskim arhipelagom.

Interaktivna mapa putničke luke Zadar (Poluotok)

   

DOKUMENTI


Preuzmite dokumente Lučke uprave Zadar

NATJEČAJI


Aktualni natječaji

INFORMACIJE


Geografska pozicija
Vremenska zona
Valuta
Opće informacije
Informacije o sidrištu
...

ultradesign