home page
Lučka uprava Zadar
Gaženička cesta 28 A
Zadar 23000
tel: 385 23 201 201
fax: 385 23 201 212
ZADAR

Zadar je povijesni grad Hrvatske. Star tri tisuće godina! Bogat prošlošću, civilizacijsko je žarište u sadašnjosti. Kulturno, gospodarsko je i administrativno središte Sjeverne Dalmacije.
Prometno, Zadar je središte regije u kojoj se spaja sever s jugom Hrvatske. Zadar plijeni ljepotom izgleda i toplinom susreta s njegovim stanovništvom. Za mnoge putnike i umjetnike, usporediv je s Venecijom i Dubrovnikom. Grad je bogate duhovne i materijalne kulture, ali i turističke tradicije i turističkog identiteta stvorenoga u sadašnjosti.
Riznica je arheološkog i spomeničkog blaga antičkoga, srednjovjekovnog i renesansnog razdoblja. Zadar je vrelo hrvatske povijesti i znanstvene baštine. Zadar je grad oko rimskog foruma, grad unutar sačuvanih bedema, grad starohrvatskih sakralnih spomenika. Prepun je arhiva, muzeja, biblioteka, čuvar je književne i glazbene baštine. To je grad s najstarijim sveučilištem u Hrvata (1396.), sa sadašnjih devetnaest studija, to je mjesto rođenja prvoga hrvatskoga romana i prvih novina na hrvatskom jeziku. Grad kulturnih ustanova i događaja: Stalne izložbe crkvene umjetnosti (SICU-a) i povremenih izložaba, galerija, Glazbenih večeri u Sv. Donatu, lutkara, grad je ujedno i zabavnih i športskih spektakala, festivala i košarke. Pod okriljem je četvero svetaca zaštitnika: Zoila, Šimuna, Krševana i Stošije.
Tradicionalno je turistički živahan. U njem je još 1899. godine osnovano najpoznatije turističko društvo: ¨Liburnija¨. Turističku atraktivnost Zadar gradi na sprezi kulture s turizmom, ali i kao središte raznih selektivnih programa: nautičkog turizma i marina, hotela, apartmana i vila, turističkih naselja u gradu i okolici, kongresnog i vjerskog turizma, malih i intimnih ugostiteljskih ambijenata, prelijepih zona i kupališta, šetnica, ekoloških resursa, izleta u zanimljivu i djevičansku okolicu i drugih turističkih događanja. Trebate ih posjetiti i otkriti!
To je Zadar, VERITAS JEDERTINA.

Pravi je užitak šetati starim gradom, posebno po Varoši i Kalelargi te popiti kavu u jedno od brojnih zadarskih kafea. Za romantične preporučujemo šetnju zadarskom rivom s koje se pruža prekrasan pogled na, kako je Hitchcock rekao: ¨najljepši zalazak sunca na svijetu¨.

Zadarska regija okružena je s 5 nacionalnih parkova: Paklenica, Kornati, Plitvička Jezera, Slapovi Krke i Sjeverni Velebit. Plitvice se nalaze 90 minuta vožnje od Zadra. 1949 godine proglašene su nacionalnim parkom. Pod zaštitom UNESCO-a su od 1979 godine i smatraju se jednom od najljepših prirodnih znamenitosti u Europi. To je šumovita regija u kojoj se 16 kristalno plavih jezera prelijevaju jedno u drugo. Samo dva sata vožnje brodom od Zadra ulazimo u svijet prekrasnog otočja. Kornati i Telašćica su labirint više od 150 otoka i stijena. Nigdje na Mediteranu ne možete pronaći takvu jedinstvenu skupinu otoka.

ATRAKCIJE

ARHEOLOŠKI MUZEJ
Trg opatice Čike 1
www.amzd.hr

NARODNI MUZEJ ZADAR
Poljana pape Aleksandra III bb
www.nmz.hr

MUZEJ ANTIČKOG STAKLA
Poljana Zemaljskog odbora 1
www.mas-zadar.hr

ZLATO I SREBRO GRADA ZADRA
Stalna izložba crkvene umjetnosti (SICU)
Trg opatice Čike 1

Povijesna jezgra stara preko 3000 godina! Gdje god prođete ovim gradom proći ćete mjestima gdje su prije Vas već koračali Iliri, Rimljani, Bizantinci, Mlečani, Napoleon, Habsburgovci ...

Osjetite dašak prošlosti šetajući ili razgledavajući gradske zidine, rimski forum, romaničku katedralu sv.Stošije, crkvu sv. Donata – jednu od najstarijih hrvatskih crkava, doživite brojne spomenike, palače i trgove.


Zadar je grad spomenik okružen povijesnim bedemima te kao takav predstavlja pravu riznicu arheološkog i spomeničkog blaga antičkog, srednjovjekovnog i renesansnog razdoblja.

Morske orgulje smještene su u blizini novog pristaništa za cruisere, u sklopu zadarske rive te su prepoznatljive po svom kaskadnom obalnom profilu koji treba stimulirati promjenu u kretanju obalom, zadržavanje i silazak do mora.

Kamene stepenice protežu se na sedamdesetak metara obale, podijeljenih u sedam desetmetarskih sekcija, ispod kojih je, na razini najnižeg mora oseke, okomito na obalu ugrađeno 35 polietilenskih cijevi različitih dužina, promjera i nagiba, koje se koso uzdižu do obalnog poločanja i završavaju u kanalu (servisnom hodniku). Zrak potisnut valom vodi se iz šireg u uži profil, kako bi dobio ubrzanje i prozveo zvuk u sviralama (LABIUMI - zviždaljke) smještenim u hodniku ispod obalne šetnice, odakle zvuk (kroz mistične otvore u kamenu) izlazi u prostor šetnice. Instrument ima sedam klastera po pet biranih tonova izvedenih iz matrice dalmatinskog klapskog pjevanja.

Nakon već svjetski poznatih Morskih orgulja Zadar je postao bogatiji za još jednu urbanu instalaciju. Na Istarskoj obali na samom vrhu zadarskog Poluotoka, uz glasovite Morske orgulje, zasvijetlio je i Pozdrav Suncu istoga arhitekta Nikole Bašića.

Pozdrav Suncu sastoji se od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenim popločenjem rive u obliku kruga promjera 22 metra. Ispod staklenih provodnih ploča nalaze se fotonaponski solarni moduli preko kojih se ostvaruje simbolična komunikacija s prirodom, s ciljem da se, kao i s Morskim orguljama, ostvari komunikacija - tamo sa zvukom, a ovdje sa svjetlom.

Istovremeno s "najljepšim zalaskom sunca na svijetu" uključuju se i rasvjetni elementi ugrađeni u krugu te po posebno programiranom scenariju proizvode prekrasnu, iznimno dojmljivu svjetlosnu igru u ritmu valova i zvuka morskih orgulja.

U građevnom sklopu crkve sv. Marije odnosno njezinog samostana, čiji objekti su tijekom Drugog svjetskog rata bili teško oštećeni, 1972. godine formiran je reprezentativni postav -

Stalna izložba crkvene umjetnosti, jedna od najvrijednijih izložbi u Hrvatskoj, popularno nazvana "Zlato i srebro Zadra".

Izložba "Zlato i srebro Zadra" koju je 1951, inicirao hrvatski pisac Miroslav Krleža prerasla je 1976. u stalni postav Stalne izložbe crkvene umjetnosti u sklopu zadarskog samostana benediktinki Sv. Marije, jednog od prvih kapitalnih objekata hrvatske kulture. Povodom izložbe je Krleža napisao jedan od svojih najboljih eseja u kojem veliča zadarsko zlato.

Na oko 1200 m2 prostora u 8 suvremeno opremljenih dvorana bliješti zadarsko zlato i srebro uz rekonstruiranu unutrašnjost starohrvatske crkvice Sv. Nediljice iz 11.st., rukopise, skulpture, vezove, tapiseriju, reljefe itd. kao dokaz bogate prošlosti Zadra od 8.-18.st. koji je naročito u srednjem vijeku bio vrlo važno kulturno središte. U relikvijare i kaleže, skulpture, slike i vezove utkane su radosti i nade, strpljenje, patnja i vjera burnih razdoblja prošlostiovog kraja.

Ovo neprocjenjivo blago su kako tijekom stoljeća tako i u Domovinskom ratu sačuvale sestre benediktinke, a neki vrijedni izlošci (čipka, crkveni tekstil vezen zlatnim nitima) su djelo njihovih ruku. Osobita dragocjenost, draž i važnost izložbenih predmeta je u tome što su oni velikim dijelom rad domaćih poznatih i nepoznatih majstora ili su čvrsto povezani uz Zadar i zadarsko područje. Stalna izložba crkvene umjetnosti svrstava Zadar uz bok velikih kulturnih metropola jer samo se u najvećim europskim središtima može na jednom mjestu vidjeti mnogo vrijednih i lijepih crkvenih umjetnina.

VIDEO
ZADAR - CENTAR DALMACIJE

Grad Zadar je lako dostupna destinacija kopnenim, morskim ili zračnim prometom. Ima odličnu prometnu infrastrukturu putem koje je izravno povezan s ostalim većim gradovima Republike Hrvatske: Zagrebom, Rijekom, Splitom I Dubrovnikom, te izuzetne kapacitete i suvremenu uslugu brojnih marina. Kojim se god putem odlučili zaputiti prema Zadru, prirodne ljepote krajolika neće Vas ostaviti ravnodušnima. Trajektna luka, kao i nova turistička luka za brodove na kružnim putovanjima smještene su na samom Poluotoku (starom dijelu grada) te se prilikom ulaska trajektom ili brodom u zadarsku luku pruža veličanstven pogled na cijeli grad, što čini vaš dolazak u Zadar uistinu jedinstvenim doživljajem (trajektne ili brodske linije spajaju Zadar sa Prekom, Zaglavom, Malim Lošinjem, Pulom, Ankonom te Riminijem). Smješten u samom srcu Jadrana, Zadar čini urbano središte Sjeverne Dalmacije kao administrativni, privredni, kulturni i politički centar regije u kojem živi 92.000 stanovnika.


Izrazito razvedena obala, otoci i netaknuta priroda mame brojne nautičare na ovo područje. Zadarski arhipelag broji 24 veća te 300-tinjak manjih otočića i hridi, 3 parka prirode – Telašćica, Sjeverni Velebit i Vransko jezero te 5 nacionalnih parkova - Paklenica, Plitvička jezera, Kornati, Krka i Velebit svrstavajući tako Zadar te njegovu okolicu u sam vrh turističke ponude Hrvatske.

Zahvaljujući zemljopisnom položaju Zadar se ističe blagom mediteranskom klimom (topla i suha ljeta, blage i kišne zime). Prosječna temperatura zraka ljeti iznosi 25oC, zimi 7oC, dok je prosječna temperatura mora ljeti 23oC.

DOGAĐAJI, FESTIVALI

Glazbene večeri u sv. Donatu su glazbena manifestacija koja je kroz nepunih pola stoljeća prošla kroz nekoliko koncepcijskih mijena, a od kojih bi se za svaku moglo reći da je bila uspješna.

Prva su festivalska ljeta protekla u nastojanju da se s jedne strane u Zadar dovedu istaknuta imena svjetske i domaće reproduktivne glazbene umjetnosti, a s druge da se uz pomoć festivala osnaže vlastite, zadarske snage, koje bi ravnopravno mogle sudjelovati u programu. Veliki preokret dogodio se 1975. koji je trajao sve do 1990. godine. Programsko se težište sve intenzivnije i sustavnije oslanjalo na ranija stoljeća glazbe, slijedeći ali i postavljajući aktualne trendove, pod budnim okom podijeljene publike koja je oduševljeno pristajala uz novi koncept, ili ga pak otvoreno napadala.

Nakon dramatičnog prekida festivala 1991. i još dramatičnijeg održavanja pod granatama 1992. i 1993., festival je s novim koncepcijskim ruhom obnovljen 1994. godine. U to vrijeme nastojalo se unutar zadanih materijalnih okolnosti graditi novo na temeljima onoga što su protekle festivalske godine definirale kao istinsku programsku vrijednost.

Zadarsko kazališno ljeto tradicionalna je ljetna kulturna manifestacija. Sastavni dio Zadarskog kazališnog ljeta, posvećenog dramskim, plesnim i drugim scenskim djelima, je i Festival suvremene glazbe.

Predstave i koncerti odvijaju se u kulturno-povijesnim ambijentima grada Zadra. Zadarsko kazališno ljeto održava se od 1995. godine (najprije kao dramska, a zatim kao dramska, glazbena i plesna manifestacija).

Dosadašnja kazališna ljeta temeljila su se na nacionalnom kazališnom programu (vlastite produkcije, koprodukcije i gostovanja), te s takvim programom učinila Zadar kulturno prepoznatljivom sredinom gdje se domaća publika pokazala najzahvalnijom i najustrajnijom.

Koncepcija posljednjih kazališnih ljeta djelomično je promijenjena u odnosu na prethodna, odnosno, realizirano je njegovo proširenje na međunarodni dramski i glazbeno-scenski program s ciljem da se obuhvate interesi šire publike, te da se obogati sadržaj cjelokupne turističko-kulturne ponude grada Zadra.

Na noć punog mjeseca usred ljeta, Riva je osvjetljena bakljama i svjetlom svijeća. Brodovi se pretvaraju u ploveće štandove na kojima se nudi sve od najbolje tunjevine i srdela slavnih kaljskih ribara do novigradskih dagnji. Starinske, privremene konobe poslužuju najraznolikija tradicionalna jela, od ninskog Šokola do smokava, sira, rakije i ostalih delicija.

Noć punog miseca je manifestacija, festival kulture, hrane i običaja zadarskog kraja - vremeplov na dohvat ruke. To je večer koja nas na trenutak vraća u vrijeme kada je Zadar bio grad gospode koji je uživao u sretnoj simbiozi sa svojim priobaljem, otocima i zaleđem. Vrijedni ribari i težaci živjeli su nekoć od trgovine s građanima, a u sadašnjosti, svake godine iznova, Zadrani pozivaju njihove potomke i praunuke da ih barem te večeri podsjete kako je to nekada bilo.

Forum, Sv Dominik, Kazalište lutaka i Trg pet bunara, s po dvije i više projekcija svakoga dana, već su tradicionalne festivalske lokacije. Ove se godine šire i na dječje kino i posebne projekcije poput one u Petrčanima ili humanitarne akcije/projekcije u Diklu.

Filmovi se prikazuju u pet festivalskih programa - Glavna natjecateljska kategorija, Kratki film, Prvi i drugi film, Studentski film i program Transmedijski projekti (Avvantura Storywaves) a, kao i svake godine, festival otvara i zatvara filmsko iznenađenje.

Glavni festivalski program okrenut je europskoj koprodukciji i u fokus stavlja zanimljive i uspješne međudržavne suradnje. Sekcija "Prvi i drugi film" namijenjena je afirmaciji onih koji tek ulaze u veliki svijet sedme umjetnosti, a nakon prve hrvatske Online filmske platforme "Nedjeljna Avvantura", u sklopu koje su proteklih mjeseci prikazivani filmovi iz festivalskog programa, festival je u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zadru pokrenuo mediteransku kreativnu akademiju (AMKA), čiji program prikazuje najznačajnije filmove povijesti kinematografije s ciljem populariziranja art house kinematografije.

Na Obali kralja Petra Krešimira IV. bit će otvoren Sajam zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i suvenira „Dani sunca“. Već od jutra sudionici su nudili svoje proizvode, a neformalno otvorenje – druženje uz bend Scarlet Notes u akustičnom izdanju tradicionalno je bilo u suton.

Na sajmu se, u organizaciji udruge „Eko-Zadar“, predstavlja ukupno 15 proizvođača. Samo prvog sajmenog dana s proizvodima nastalim u sklopu radne terapije korisnika, sudjelovao je Dom za odrasle osobe Zemunik, a ostali sudionici na sajmu će biti po rasporedu.

ultradesign