NOVOSTI

Na području putničke i teretne luke Gaženica snima se dio igranog filma “Prelazak” nizozemske redateljice Jacqueline Van Vugt

 

  26.05.2021.

 
 

Danas, 26. svibnja 2021. godine, u Zadru je započeo drugi dio snimanja manjinske hrvatske koprodukcije Prelazak, debitantskog dugometražnog igranog filma nizozemske redateljice Jacqueline Van Vugt. Film nastaje kao nizozemsko-belgijsko-hrvatska koprodukcija, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Nukleus film). 

Radnja filma odvija se za vrijeme prelaska brodom iz Maroka u Španjolsku, a isprepliću se tri priče povezane sa strahom od gubitka. Očajni, protagonisti pokušavaju naći put jedan prema drugom, ali njihova nemoć ostavlja prostora za neizbježno. 

Film Prelazak nastaje kao koprodukcija Nizozemske, Belgije i Hrvatske. Režiju i scenarij potpisuje Jacqueline Van Vugt kojoj je ovo debitantski igrani film, producenti su Germen Boelens (Revolver Films, Nizozemska) i Dries Phlypo (A Private View, Belgija), izvršni koproducent je Siniša Juričić (Nukleus film), a direktor fotografije Gregor Meerman. Snimanje, za koje je većinom zadužena domaća filmska ekipa, u Hrvatskoj traje 30 dana, a osim u Puli snimat će se u Rijeci, Zadru i u Zagrebu. 

Film čija se radnja odvija u Maroku i Španjolskoj, a snimanje u Hrvatskoj, zahtjevan je sam po sebi. Ipak, sve je bilo puno lakše s obzirom na iskusnu i dobro pripremljenu ekipu s kojom radimo u Hrvatskoj. To se dalo naslutiti već pri samom pristupu odabiru lokacija koje smo u dva navrata odradili ranije. Naravno i cijela situacija s virusom mijenja radni proces ali smo se, kao i uvijek, prilagodili svim traženim uvjetima pa tako poštujemo i nizozemske i hrvatske epidemiološke mjere te na taj način maksimalno štitimo cijelu ekipu. Trenutno snimamo u Zadru, pa još dva dana u Rijeci i na kraju u Zagrebu. A kada očekujemo premijeru? To je teško reći ali vjerujem da će to biti krajem iduće godine. Naravno, već se sad veselimo i premijernom prikazivanju u Hrvatskoj!“, istaknuo je producent Germen Boelens. 

Do suradnje na filmu Prelazak došlo je kada sam na jednoj radionici upoznao producenta Germena Boelensa na kojoj sam ja bio s projektom Mladi Tesla i kradljivci ideja, a Germen s projektom Prelazak. Odmah smo počeli razgovarati o tome kako bismo mogli pomoći jedan drugome. Nakon što je Germen shvatio da se projekt neće moći realizirati u Španjolskoj pitao me možemo li išta napraviti u Hrvatskoj i eto, danas snimamo film. Snimanje je strahovito zahtjevno – na setu čak imamo i neka nova zanimanja. Ekipa se svaka dva dana testira, redateljica je u svom, recimo to tako, ‘balonu’ unutar kojeg je svega par ljudi… Jako puno toga se napravilo za sigurnost – tu nam je financijski dosta pomogao Nizozemski filmski fond.“, ističe hrvatski koproducent Siniša Juričić iz Nukleus filma i dodaje: “Čak 85 posto filmske ekipe je iz Hrvatske. Mogu spomenuti Anu Bulajić Črček koja je majstorica maske, Zoranu Meić koja je kostimografkinja, Petra Strmečkog koji je majstor rasvjete, Nikolinu Koceić koja je direktorica filma… Hrvati drže veliku većinu pozicija, a glumci su iz šest zemalja. Moram ovim putem istaknuti veliku pomoć koju nam pruža filmski ured Zadra na čelu s Ivanom Zrilić, te neprocjenjivu pomoć i angažman ljudi u Lučkoj upravi Zadar i Luci Zadar/ Gaženica koja u filmu glumi španjolsku luku Algeciras koja je jedna od najvećih luka u Europi i svijetu“, zaključuje Juričić.