Zadar i okolica pružaju veliku ponudu izleta koji će zadovoljiti zaljubljenike povijesti, ali i najveće pustolove.

Centar Zadra

Povijesna jezgra Zadra stara je više od 3 tisuće godina. Gdje god prođete ovim gradom proći ćete mjestima gdje su prije Vas već koračali Iliri, Rimljani, Bizantinci, Mlečani, Napoleon, Habsburgovci … Osjetite dašak prošlosti šetajući ili razgledavajući gradske zidine, rimski forum, romaničku katedralu sv. Stošije, crkvu sv. Donata – jednu od najstarijih hrvatskih crkava, doživite brojne spomenike, palače i trgove.

Grad Nin

Nin je prvi hrvatski kraljevski grad. Nalazi se samo 14 kilometara od luke Gaženica te je idealan za jedan poludnevni izlet. Nekoć je bio jedan od najvažnijih kulturnih središta, o čemu svjedoče i mnogi spomenici ranohrvatske arhitekture osmog i devetog stoljeća. U njemu je najmanja katedrala na svijetu i krunidbena crkva sv. Nikole. Nikako nemojte zaboraviti dotaknuti palac brončanog kipa Grgura Ninskog, biskupa i velikog zagovornika staroslavenskog jezika i narodnog pisma. Narodna predaja kaže kako će vas nakon toga pratiti sreća.

Otok Pag

Otok Pag jedan je od najvećih hrvatskih otoka, a nalazi se 35 kilometara od luke Gaženica. Njegovih 270 kilometara obale čini ga otokom s najduljom obalom na Jadranu, bogatom uvalama, zaljevima, plažama i rtovima. Najveća uvala – Paška uvala – okružena je s 20 km šljunčanih plaža. Otok Pag jedinstven je po svojoj vegetaciji gdje su stabla među najrjeđim oblicima vegetacije. Zbog toga, Pag je najveće kraljevstvo kamenite površine na Jadranu gdje raste niska trava i aromatično bilje: kadulja i smilje. Oni čine temelj ishrane otočkih ovaca, na kamenjaru ispresijecanim dugim suhozidima. Ako se nađete na Pagu svakako probajte paški sir – vrlo poznatu (i ukusnu) deliciju.

Šibenik

Svega sat vremena udaljen od Zadra nalazi se Šibenik. To je također grad bujne povijesti, a po prvi se puta spominje na Božić 1066.  godine u darovnici kralja Petra Krešimira IV. pa se zato naziva i Krešimirovim gradom. Utemeljili su ga Hrvati prije više od tisuću godina, što ga čini najstarijim hrvatskim samorodnim gradom na Jadranu. Smješten je u slikovitom, razvedenom zaljevu u koji utječe Krka, jedna od najljepših hrvatskih krških rijeka. Otočni dio Šibensko-kninske županije čine 242 otoka, otočića i hridi. Najbrojnija otočna skupina su Kornati koji se ističu svojom izvanrednom ljepotom prepoznatljivom diljem svijeta.

Šibenik je prepoznatljiv po svojim kulturno-povijesnim znamenitostima te prirodnim ljepotama, a može se pohvaliti s čak dva spomenika pod zaštitom UNESCO-a, katedralom sv. Jakova i tvrđavom sv. Nikole te dva nacionalna parka, Krka i Kornati.

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku jedno je od najznačajnijih i najljepših graditeljskih ostvarenja u Hrvatskoj te je 2000. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Građena je više od stotinu godina, tijekom 15. i 16. stoljeća, a jedinstvena je po tome što je kompletno izgrađena od kamena i to bez korištenja vezivnog materijala. Najznačajniji graditelji katedrale su Juraj Dalmatinac i Nikola Firentinac. Zbog duge gradnje katedrala je spoj triju različitih stilova – gotičkog, gotičko-renesansnog i renesansnog.

Tvrđava sv. Nikole na ulazu u Kanal sv. Ante u Šibeniku, jedinstvena je renesansna građevina venecijanskog fortifikacijskog graditeljstva i izniman spomenik svjetske graditeljske baštine. Posebna vrijednost Tvrđave sv. Nikole jest u tome što je zadržala izvornu formu i rijetka renesansna arhitektonska rješenja, pa je tako 2017. upisana u Listu svjetske baštine UNESCO-a u sklopu nominacije ”Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća”.

U samome se gradu nalaze još tri tvrđave – sv. Mihovil, Barone i sv. Ivan. Bogata povijest te blizina Zadra čine Šibenik odličnim odredištem za izlete.

Nacionalni park Kornati

Nacionalni park Kornati nalazi se 25 kilometara od luke Gaženica. Čini ga veći dio grupe otoka Kornati u hrvatskom dijelu Jadrana u srednjoj Dalmaciji, zapadno od Šibenika. Sastoji se od 89 otoka, otočića i hridi. Ovaj je izlet savršen za sve one koji znaju uživati u prirodnim ljepotama i kristalno čistom moru.

Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka nalazi se 70 kilometara od luke Gaženica, a ime je dobio po najčudesnijoj rijeci hrvatskog krša. Iskoristite vrijeme za ugodnu šetnju šumskim stazama uz rijeku, a možete posjetiti i mali muzej u sklopu parka, kao i stari mlin. Također, u ljetnim mjesecima možete uživati kupajući se u osvježavajućim vodama bistre rijeke i fotografirati sve prirodne ljepote koje ovaj park, sa svojim slapovima i jezerima, pruža.

Nacionalni park Plitvička jezera

Plitvička jezera nalaze se 120 kilometara od luke Gaženica, ali ih se svakako isplati posjetiti. Ovo je najstariji hrvatski nacionalni park, a čini ga 16 jezera različite veličine, ispunjenima kristalnom modrozelenom vodom. Posjetite ga i divite se nevjerojatnim bojama jezera i slapova te čistoj prirodi koja će vas okružiti.

Nacionalni park Paklenica

Nacionalni park Paklenica je ukratko – raj za planinare. Kanjon Paklenice, istovremeno i glavni ulaz u Nacionalni park Paklenica, najvrjedniji je prirodni fenomen i biser Velebita. Ovdje možete pronaći preko 150 kilometara dugu mrežu pješačkih staza, namijenjenu ljubiteljima prirode i pješačenja. Staze se protežu od mora do unutrašnjosti planine Velebit te turistima i alpinistima koji se uspinju stazom pod Anić kukom (714 metara) – najvećim stijenama Velebita, nudi svu svoju veličanstvenost i ljepotu.

Kanu/rafting

Ako ste avanturist i želite isprobati kanu ili rafting, to možete na rijeci Zrmanji svega 50 kilometara od luke Gaženica. Bistrina i priroda koja okružuje rijeku Zrmanju čine je jednom od najljepših rijeka u Europi. Za doživljaj ove avanture ne treba ne treba Vam nikakvo prijašnje iskustvo, a sudjelovati mogu čak i djeca iznad 10 godina uz pratnju roditelja.

Jeep safari na planini Velebit

Doživite planinu na jedan posve drugačiji način – kao dio jeep safarija. Na ovom izletu možete uživati u predivnim pogledima s velebitskih visina, doživjeti nezaboravnu avanturu vozeći se terenskim vozilima po Velebitu. Zvuči odlično? Tada se zaputite na ovaj izlet svega pedesetak kilometara od luke.

Izvor: Adventuredalmatia

Speleo avantura

Za one koji žele na jedan dan zamijeniti brod podzemljem, preporučujemo izlet u špilju Modrič. Ona je duga 829 metara i jedna je od najljepših špilja na Mediteranu. Obiluje prekrasnim stalaktitima, stalagmitima, stupovima, i brojnim oblicima koje mašta pretvara u orgulje, sipe i likove

Izvor: TZO Posedarje

 

  Destinacija Zadar i regija