Atrakcije Zadra

Naslovna   //   Destinacija Zadar i regija

Crtice o Zadru

Zadar je drevni grad, sagrađen u središtu hrvatskog Jadrana, prepun povijesnih i kulturnih znamenitosti. U povijesti se Zadar prvi put spominje u 4. st. pr.n.e. kao naselje ilirskog plemena Liburna pod imenom Jader, a zatim kroz povijest mijenja u Idassa (grčki izvor), Jadera (rimski izvor), Diadora, Zara (za vladavine Venecije i kasnije Italije), do imena Zadar.
Danas je grad Zadar sačuvani spomenik različitih povijesnih vremena i kultura, koje su postavile granice i vidljive konture njegova urbana izgleda, a kao i tijekom minulih stoljeća burne povijesti, čuvaju ga i dalje njegova četiri sveca zaštitnika – Sv. Krševan, Sv. Šime, Sv. Stošija i Sv. Zoilo. Kulturno je, gospodarsko i  administrativno središte Sjeverne Dalmacije. Iako je kulturološki iznimno atraktivan grad, Zadar prihvaća i svoju ulogu turističkog središta, i to već više od stotinjak godina. Naime, 1899. godine u Zadru je osnovano planinarsko turističko društvo „Liburnija“, što se ubraja među prve turističke aktivnosti u Hrvatskoj.

U zadarskom okruženju nalazi se deset modernih marina s gotovo 7 500 vezova te čak pet nacionalnih parkova: Paklenica, Kornati, Plitvička jezera, Krka i Sjeverni Velebit. Ronjenje, alpinizam, rafting i kanuing, slatkovodno i morsko ribarenje, stotine kilometara staza za brdske bicikle, jahanje – samo su dio ponude koja se pruža u provođenju aktivnog odmora. Svoju atraktivnost Zadar gradi na prožimanju kulture s turizmom, ali i kao središte raznih specifičnih ponuda i aktivnosti: nautičkog turizma i marina, hotela, apartmana i vila, malih i velikih ugostiteljskih ambijenata, prelijepih plaža i kupališta, šetnica, izleta u zanimljivu okolicu i drugih turističkih događanja.

Zadar je od srpnja 2017. na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Na ovaj je popis uvršten zbog zadarskih gradskih bedema u dužini od tri kilometra koje je u 16. stoljeću podigla Mletačka republika za obranu od Turaka kao dio obrambenog sustava koji omeđuje zadarski poluotok.

Atrakcije Zadra

Pobrojati sve zadarske atrakcije gotovo da je nemoguće jer grad, njegova okolica i okolni gradovi, pružaju pregršt mjesta koja se moraju vidjeti i koja nude jedinstvena iskustva. Među najpoznatije moderne atrakcije Zadra ubrajaju se Morske orgulje i Pozdrav Suncu.

Morske su orgulje kamene stepenice koje se protežu na gotovo sedamdeset metara obale. Ispod njih je ugrađeno 35 cijevi različitih dužina, promjera i nagiba koje, kada valovi guraju zrak kroz njih, ispuštaju zvukove. Pošto je more nepredvidivo u svojim valovima, jačini, snazi, plimama i osekama, tako je i koncert morskih orgulja jedinstven i neponovljiv. Autor Morskih orgulja je arhitekt Nikola Bašić.

fotografirao Ivan Vuksa

Pozdrav Suncu sastoji se od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenom popločenom rivom u obliku kruga promjera 22 metra. Ispod staklenih provodnih ploča nalaze se fotonaponski solarni moduli preko kojih se ostvaruje simbolična komunikacija s prirodom, s ciljem da se, kao i s Morskim orguljama, ostvari komunikacija – u slučaju Morskih orgulja zvukom, a ovdje kroz svjetlo. Kao što dijele cilj, ove dvije atrakcije dijele i autora – arhitekta Nikolu Bašića

fotografirao Ivan Vuksa

Nešto starija zadarska atrakcija je rimski Forum. Glavni trg rimskog Iadera na kojem se odvijao cjelokupni javni život grada nalazi se ispred crkve Sv. Donata i Nadbiskupske palače. Zadarski Forum je svojim mjerama jedan je od najvećih na Jadranu. Širina mu iznosi 45 metara, a dužina 90 metara.

Još jedna atrakcija u samome centru Zadra je Kneževa palača. Obnovom Palače sredstvima EU fondova 2017. godine grad Zadar je dobio suvremeno opremljen kulturno-povijesni kompleks i novu turističku atrakciju. Palača se prostire na 2000 četvornih metara i na jednom mjestu objedinjuje muzejski prostor, atrij, koncertnu dvoranu, dvorane za privremene izložbe, video galeriju, multimedijalnu dvoranu te prostore za edukaciju i kreativno izražavanje.

 

  Destinacija Zadar i regija