NOVOSTI

AGRRA i Lučka uprava Zadar kroz ECOWAVES povezali korisnike lučkog područja

 

  29.09.2021.

 
 

U organizaciji Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, a u sklopu projekta ECOWAVES, danas je u zadarskom hotelu Kolovare održana konferencija pod nazivom “Jačanje kapaciteta za pravilno gospodarenje otpadom u lučkom području“. Projekt ECOWAVES se provodi u sklopu programa Interreg ADRION, nositelja Uprave lučke mreže Ionskog mora – Luke Taranto, a usmjeren je na održivi razvoj luka na području sedam država (Italija, Hrvatska, Slovenija, Grčka, Srbija, Crna Gora i Albanija), U Hrvatskoj ga provodi Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) kao partner te Lučka uprava Zadar kao pridruženi partner.

Vrijednost projekta je 2.114,750 eura, a razdoblje provedbe je od 1. ožujka 2020. do 31. kolovoza 2022. godine.

Više o samom projektu rekla je Ivana Dević, voditeljica projekta i zamjenica Ravnatelja AGRRA-e.

– Ovom konferencijom htjeli smo povezati javni sektor, kao razinu donošenja politika i mjera, i brodske agente, kruzing agente, turističke agente, predstavnike lučkih uprava i kapetanija, odnosno sve one koji se na bilo koji način dodiruju i koji su korisnici lučkog područja da zajedno djelujemo i donosimo neke planove kojih ćemo se držati u budućnosti.

Da je riječ o zanimljivom projektu koji će doprinijeti poboljšanju sustava naglasio je Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja za komercijalno-operativne poslove i marketing Lučke uprave Zadar.

– U projektu se radi o poboljšanju i koordinaciji aktivnosti između talijanskih i hrvatskih luka u vezi zbrinjavanja otpada u lukama. U sklopu projekta imamo priliku kroz radne pakete nabaviti dio opreme koja nam je još uvijek manjkava. Jedna od korisnih aktivnosti kroz ECOVAWES Projekt je i to što su izrađene analize postojećeg stanja i na taj način ustanovljeni „gapovi“ prisutni u luci što će nadalje omogućiti poboljšanje predmetnih procesa, posebice u smislu detaljnijeg monitoringa.

Govornici na konferenciji bili su instruktor ronjenja Đani Iglić, izv.prof.dr.sc. Dino Županović, Željka Galik Cimić iz tvrtke Scenic Cruises, Ivana Chaux-Jukić, direktorica Active Solera i Marijan Cukrov iz Klastera Intermodalnog Prijevoza (KIP).