NOVOSTI

Američka vojna oprema za vježbu Immediate Response 21 stigla u Zadar

 

  06.05.2021.

 
 

U zadarskoj luci Gaženica u četvrtak, 6. svibnja 2021. završeno je iskrcavanje više od 300 komada američke vojne opreme i sredstava koja su dan ranije dopremljeni brodom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske “Hurst Point”, a koja će se koristiti u vježbi “Immediate Response 21”.

Riječ je o opremi i sredstvima Nacionalne garde Floride OS SAD koja je ovih dana stigla u zadarsku luku, osim britanskim brodom “Hurst Point”, u Hrvatsku je dopremljena i američkim vojnim brodom “Yuma”.

Ovom prigodom, u Gaženici su tijekom istovara bili predstavnici oružanih snaga svih triju zemalja, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske i Republike Hrvatske.

Predstavnik Hrvatske vojske, glavni planer za međunarodnu vojnu vježbu “Immediate Response 21” i koordinator aktivnosti u okviru “Hrvatskog bedema 1991.- 2021.”, bojnik Željko Vuk rekao je da se sve aktivnosti provode u suradnji sa postrojbama američkih i britanskih oružanih snaga, te da Republika Hrvatska u vježbi “Immediate Response” ima dvostruku ulogu. “Kao tranzitna zemlja Hrvatska pruža potporu prihvata i razmještanja snaga do poligona u RH i BiH a istovremeno je i zemlja domaćin dijela vježbe koja će se provesti na poligonu u Slunju”. Dodao je da je do sada u vojarnu u Zemuniku izmješteno 125 komada razne opreme i sredstva saveznika, uključujući borbena i neborbena vozila te kontejnere sa opremom vojnika istaknuvši: “Ponosni smo što možemo raditi rame uz rame sa pripadnicima savezničkih vojski razmijeniti iskustva i podići razinu interoperabilnosti na još višu razinu.

Provedba zadaća sa postrojbama savezničkih vojski od iznimnog je značaja za postrojbe Hrvatske vojske koje na taj način unaprjeđuju svoje sposobnosti, stječu nova znanja iz područja provedbe logističke potpore ovako složene operacije te samim time podižu razinu spremnosti za provedbu postavljenih zadaća na teritoriju RH i u okviru NATO saveza.”

Također, istaknuo je kako u ovim kompleksnim logističkim aktivnostima ključnu ulogu i zadaću imaju pripadnici Zapovjedništva za potporu i Pukovnije Vojne policije. “Potporu aktivnostima pružaju i predstavnici MUP-a, Carinske i Porezne uprave, a posebno Lučke uprave Zadar i Luke Gaženica s kojima je ostvarena izuzetno dobra suradnja” rekao je Vuk.

Oprema je nakon iskrcavanja u Zadru prevezena u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku gdje je uspostavljeno Ekspedicijsko zapovjedništvo vježbe “Immediate Response 21”, koje je zaduženo za aktivnosti logističke potpore svim snagama koje sudjeluju u dijelu vježbe koji se održava u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a upravo je jačanje interoperabilnosti na području logistike jedan od ciljeva vježbe IR21.

Izvor: MORH