NOVOSTI

Od 26. travnja ponovno otvorena trajektna linija Zadar – Ancona za teretne prijevoznike

 

  Lučka uprava Zadar / 22.04.2020.

 
 

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 18. travnja 2020. godine donio je Odluku o uvođenju izvanredne teretne linije 51A Zadar – Ancona i obratno u međunarodnom linijskom pomorskom prometu za vrijeme trajanja epidemije bolesti SARS-CoV-2. Izvanredna teretna linija Zadar – Ancona i obratno za teretne prijevoznike otvorena je prijevoz od 26. travnja 2020. godine do opoziva odluke, uz poštivanje epidemioloških mjera koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Jadrolinija će izvanrednu teretnu liniju održavati brodom „Marko Polo“ dva puta tjedno prema sljedećem plovidbenom redu:

Zadar (Gaženica) – Ancona   Ancona – Zadar (Gaženica)  
Nedjelja 22:00 – Ponedjeljak 07:00   Utorak 22:00 – Srijeda 07:00
Srijeda 22:00 – Četvrtak 07:00   Petak 22:00 – Subota 07:00

Odluka o ponovnom otvaranju teretne linije Zadar – Ancona rezultat je inicijative Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Jadrolinije, s obzirom da na toj liniji teret prevozi u prosjeku 70 kamiona iz svih dalmatinskih županija.

„Teretni terminal u Gaženici je direktno povezan s autocestom A1 što vozačima teretnih vozila omogućuje brz i jednostavan dolazak na odredište. To je velika komparativna prednosti u odnosu na druge luke u kojima teretna vozila moraju prolaziti kroz središta gradova da bi izašla na autocestu.“ – izjavio je Robert Škifić, Ravnatelj Lučke uprave Zadar. Luka Gaženica organizirana je tako da se u njoj mogu najbrže i najefikasnije provesti sve granične carinske kontrole za vrijeme trajanja epidemija. Izvanredna linija otvorena je kao morski transportni koridor za kamione i šlepere, bez putnika, a procedure i pravila za prijevoznike jednaka su kao i na svim kopnenim graničnim prijelazima.