NOVOSTI

Odlukom Vlade proširen obuhvat bazena Gradske luke

 

  admin1@luz / 25.05.2020.

 
 

Vlada RH je na svojoj sjednici održanoj 21. svibnja 2020. godine donijela Odluku o izmjeni Odluke o osnivanju Lučke uprave Zadar slijedom prijedloga Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar od 15. travnja 2020. godine koje je donijelo odluku da Vladi RH predloži promjenu akta o lučkom području luke Zadar na način da se proširi obuhvat bazena Gradske luke. Bazen Gradske luke proširen je se u skladu s Odlukom o donošenju četvrte izmjene i dopune Prostornog uređenja Grada Zadra od 23. prosinca 2019. godine, koja je stupila na snagu 2. siječnja 2020. godine. Ovom su odlukom stvoreni preduvjeti za izmjenu Odluke o osnivanju Lučke uprave Zadar u dijelu bazena Gradske luke.

„Lučka uprava Zadar treba nove vezove zbog gužvi tijekom ljetnih mjeseci. To je razlog zbog kojeg smo krenuli u proširenje Gradske luke. Rekonstrukcija Gradske luke će se odvijati u tri paralelne faze. U prvoj fazi provest ćemo rekonstrukciju Krešimirove obale, u drugoj fazi ćemo produžiti postojeći gat za 15 metara, a u trećoj ćemo rekonstruirati Liburnsku obalu. Tako ćemo dodatno rasteretiti Gradsku luku od gužvi, ali i otvoriti mogućnost za privez novih brzobrodskih linija za Rijeku i Pulu. Novi produženi gat trebao bi služiti za direktnu vezu između Gaženice i Poluotoka, Gradske luke i Borika. Planiramo uvesti i hibridni brod na dizel i elektropogon i to je još jedan naš projekt za koji ćemo se prijaviti za sredstva EU. Time bismo osigurali i punjač akumulatora broda te izgradnju centrale na foto ćelije u Gaženici. Ovaj projekt guramo prema realizaciji jer želimo biti prepoznati kao zelena luka“, izjavio je Robert Škifić, povodom Odluke Vlade.

Odluka omogućuje stvaranje novih prometnih površina i uvođenje brzobrodske linije namijenjene pomorskom putničkom prometu na relaciji Zadar – Preko kao najfrekventnijoj liniji koja povezuje otočku zajednicu s matičnim središtem. To je linija koja je do sada u prostoru Gradske luke bila izložena značajnim ograničenjima u prometu zbog ostalih brzo-brodskih linija za otoke Silba, Ist, Iž, Olib, Premuda, Dugi otok i dr. Njome se povećava i opća sigurnost pomorskog prometa u cijelom bazenu Gradske luke, a pogotovo tijekom ljetne sezone. Bazen će se urediti, definirani obalni pojas proširiti, a  označene putničke brzo-brodske linije izmjestiti na novouređeno područje.