NOVOSTI

Seatrade Cruise Global 2018.

 

  admin1@luz / 15.03.2018.

 
 

Od 5. do 8. ožujka 2018. godine na Floridi je održan specijalizirani sajam Seatrade Cruise Global. Radi se o najvećem sajmu kruzing industrije na svijetu u organizaciji Seatradea, na kojem su na zajedničkom štandu pod nazivom Croatian Cruise Ports sudjelovali predstavnici hrvatskih lučke uprava Dubrovnika, Splita, Zadar, Šibenika i Rijeka. Ovaj četverodnevni događaj s 11 000 sudionika epicentar je svjetske kruzing djelatnosti i jedini godišnji događaj koji okuplja sve sudionike u kruzing djelatnosti. Kako je riječ o djelatnosti koja obuhvaća mnoštvo drugih djelatnosti, na sajmu izlažu sudionici cijelog lanca kruzing djelatnosti, od izgradnje brodova u brodogradilištima do luka u koje oni pristaju, turističkih destinacija u koje putnici odlaze do sadržaja za rekreaciju i razonodu putnika.

Na sajmu se predstavljaju destinacije za brodove na kružnim putovanjima koje podržavaju matični gradovi, turističke zajednice visokopozicionirani dužnosnici s ciljem razmjene iskustava. Na konferencijama i sastancima razmjenjuju se relevantni podaci sektora, a odvija se i dijalog između brodara, lučkih uprava i destinacija s ciljem unapređivanja održivosti, sigurnosti i kvalitete.

Hrvatskim lukama u zajedničkom promicanju kruzing turizma u Hrvatskoj pridružile su se turističke agencije Atlas Travel Agency, Elite Travel, Gulliver Travel, Applicon Tours, Adriatic Excursions te turističke zajednica Dubrovnika, Rijeke i Kraljevice. Kruzing djelatnost najbrže je rastuća djelatnost u sektoru turizma, s rastom putnika s 15,2 na 25,8 milijuna, odnosno 70% u posljednjih deset godina. Kruzing djelatnost značajno doprinosi svjetskom gospodarstvu i zapošljavanju te je prema podacima udruženja CLIA Europe u 2017. godini europskom gospodarstvu doprinijela s rekordnih 38 milijardi eura.

U ponedjeljak 5. ožujka 2018. godine organiziran je i posjet delegacije hrvatskih lučkih uprava brodu Independence of the Seas (338.91 m, 154.407 BT) brodske kompanije Royal Caribbean Cruise Lines kada prigodni pokloni između zapovjednika broda Tea Stražičića, kapetana posade Ervina Pajića i predstavnika hrvatskih kruzing destinacija. Posebno je ugodno bilo vidjeti na djelu hrvatske pomorce kako upravljaju jednim od najvećih kruzera na svijetu te se popratiti sve aktivnosti vezane za ukrcaj i iskrcaj putnika te opskrbu u matičnoj luci.

Lučka uprava Zadar ovu kruzing sezonu započinje 20. ožujka 2018. godine dolaskom broda Aida Aura s ukupno 1300 putnika. Do kraja godine u Zadru se očekuje između 140 do 150 ticanja brodova na kružnim putovanjima koji bi trebali dovesti oko 150 000 putnika.