NOVOSTI

SUSPORT s 265.000 eura za obnovljive izvore u Luci Gaženica

 

  admin1@luz / 18.05.2020.

 
 

U okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska CBC Programme 2014-2020, Europski fond za regionalni razvoj odobrio je 7,1 milijuna eura za Projekt SUSPORT –SUSTAINABLE PORTS. Riječ je o programu prekogranične suradnje Italije i Hrvatske u kojem uz vodećeg partnera, odnosno Port Network Authority of the Eastern Adriatic Sea, sudjeluje još petnaest projektnih partnera, od čega osam iz Italije i sedam iz Hrvatske.

Glavni cilj SUSPORTA je poboljšati okolišna održivost i energetsku učinkovitost jadranskih luka provođenjem pilot projekata u različitim područjima utjecaja poput buke, kvalitete zraka i emisija CO2. SUSPORT je jedini strateški projekt u transportnom prometu koji je odobren u okviru Programa prekogranične suradnje. Njime su obuhvaćene sve talijanske luke – Trst, Venecija, Ravena, Ancona, Bari i Porto Nogaro, a s hrvatske strane Jadrana Rijeka, Zadar, Split, Ploče te istraživačke ustanove i razvojne agencije.

 U sklopu projekta za hrvatske partnere odobreno je ukupno 2,7 milijuna eura od čega je 2,2 milijuna eura namijenjeno lučkim upravama Rijeka, Zadar, Split, Ploče i Dubrovnik. Ukupni dio budžeta za svaku lučku upravu pojedinačno iznosi 440 000 eura od čega bespovratna sredstva EU-a iznose 374 000 eura ili 85% vrijednosti projekta. Ovim će se sredstvima financirati razvojni projekti usmjereni na jačanje okolišne održivosti i energetske učinkovitosti hrvatskih luka.

Lučka uprava Zadar će dodijeljena sredstva usmjeriti na razvoj projekta korištenja obnovljivih  izvora energije u Luci Gaženica, odnosno instalaciju fotonaponskog sustava vrijednog 265.000 eura koji će osigurati energiju za osvjetljenje luke i za solarni terminalni sustav za toplu vodu i grijanje. Cilj projekta je ušteda električne energije i daljnji razvoj Luke Gaženice u „zelenu“ luku.

Robert Škifić, ravnatelj Lučke uprave Zadar, izjavio je da je ovo još jedan od projekata u nizu koji pokazuje da je Lučka uprava Zadar luka s vizijom, jer se snažno usmjerava na postizanje održivog razvoja, odnosno razvoja bez posljedica za buduće generacije. Projekt će započeti u srpnju 2020. godine. Očekuje se da će provedba i implementacija projekta trajati do 31. prosinca 2022. godine