NOVOSTI

Predsjednica otvorila putnički terminal nove luke Zadar u Gaženici

 

  24.04.2019.

 
 

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u utorak, 24. travnja 2019. godine, svečano je otvorila novi putnički terminal luke Zadar u Gaženici, koju je označila kao novi važan iskorak za hrvatski turizam koji nema samo značaj za Zadar kao suvremeni lučki grad i važno jadransko čvorište, već i za cijelu državu. Predsjednica je u izjavi podsjetila kako je prije manje od tri godine na istom mjestu postavila kamen temeljac za ovu zgradu “koja sada u punom sjaju stoji pred nama”. Svečanom otvorenju, uz predsjednicu, nazočili su brojni ugledni uzvanici: izaslanik Vlade RH, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marija Pletikosa, župan Zadarske županije Božidar Longin, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver te izvršni direktor tvrtke Global Ports Holding Stephen Xuereb.

„Zadar danas kao malo koji grad na Mediteranu ima modernu luku izvan gradske jezgre, udaljenu svega 3,5 kilometra, čime je Poluotok rasterećen od prometa i njegovih štetnih posljedica. Suradnjom s novim koncesionarom međunarodnog putničkog prometa ZIPO-om dobivamo pristup znanjima i promotivnim kanalima koje do sada nismo imali. Od koncesionara se očekuje ono što je potpisano, povećanje broja putnika na 220 tisuća, otvaranje home porta u roku od četiri godine te povećanje putnika u međunarodnom prometu od 40 posto. Što se tiče samih prostora na terminalu, sada smo na 13 komercijalnih ugovora, policija, Lučka kapetanija i carina su u fazi preseljenja i trebali bi dovršiti proces do kraja ove godine“, izjavio je ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

Župan Longin u svom obraćanju izjavio je da je „sretan što je s nama hrvatska predsjednica koja je položila kamen temeljac, a sada vidi plodove našeg rada. S ovom zgradom će, uz turizam, profitirati i brojne druge gospodarske grane, što će biti posebno vidljivo kada Zadar uskoro postane polazna luka za kruzere. Moramo se za to dobro pripremiti, podići kvalitetu hotelskog smještaja i proširiti kapacitet zračne luke Zadar na čemu već ozbiljno i temeljito radimo. Unatoč određenim opstrukcijama koje smo doživjeli kroz ove godine, danas ponosno možemo reći – Gaženica ide dalje. Hvala svima koji su bili dijelom ove pozitivne zadarske priče.“

Izvršni direktor GPH-a, vodećeg svjetskog koncesionara putničkog prometa Stephen Xuereb, poručio je kako im je Zadar važan dodatak ponudi na Mediteranu. „Nastavljamo ozbiljno raditi i nadamo se da ćemo pomoći u razvoju zadarske luke, ali i cjelokupnom hrvatskom turizmu. Posvećeni smo donošenju izvrsnosti u ovom poslu. Nova luka Zadar je veličanstven projekt, ima dobru infrastrukturu i sve preduvjete za dodatni rast“, poručio je Xuereb.